Zimní QRP Contest 2023 OK1OBR

Letos to bylo s předpovědí počasí na termín zimního QRP contestu napínavé. Meteorologové předpovídali velmi nevlídné počasí. S blížícím se víkendem se předpověď stále vylepšovala. A tak jsme se společně domluvili zimní závod odjet jako Drsoně (Jasoň je z dodávky a s rotátorem). V čase 6:50 vyráží tým A (Václav OK1VKV, Jakub, Jenda a Vojta) ze Lhoty pod Libčany s nástupem dalších účastníků v Pardubicích a tým B (já Pavel OK1ADT, Jan a Jirka - proč zrovna my jsme béčko?) v čase 7:20 z Poběžovic s nástupem spolucestujících v Holicích. Naším cílem je Velká Deštná v Orlických horách JO80EH. 
dvě třetiny týmu A u Malé Deštné

V půl deváté parkuji vůz pod Šerlichem. Po chvíli vyčkávání je skupina A stále v nedohlednu. Telefonickým hovorem jsme informováni o navigační chybě a ohlášeným příjezdem s asi hodinovým zpožděním (díky tomu náš tým povýšil na označení A). Naštěstí máme u sebe vysílací výbavu kromě akumulátoru. Výšlap na vrchol a rozhlednu se daří přibližně za hodinu. Stavíme stožárek, anténu a vysílací test s IC-705 ukazuje, že aparatura je funkční. Zbývá 7 minut do začátku závodu a počasí přeje. Sice je zataženo, ale bezvětří! Závod rozjíždím já a slyším na pásmu nějaké chroupání. V tom kluci utrousí: "Támhle někdo stanuje!". Tato větička mne zvedá od mikrofonu. Vykláním se přes zábradlí a tušení se potvrzuje. Stan se stožárem a anténami asi o 20m níž a 100m vzdálený. Honza OK1JD také zvolil Velkou Deštnou. Jendo promiň. 
stanoviště Honzy OK1JD
Anténu točíme na nulové chroupání (do konce závodu se anténa téměř jinam než na SZ nesměruje) a pokračujeme. Po půl jedenácté doráží na běžkách Venda OK1VKV a zapojuje akumulátor. Za dalších třicet minut přichází i zbytek týmu B (dříve A). 
naše partička na rozhledně s Vendou na vysílacím pracovišti
U rádia se postupně střídáme s Vendou a Jakubem (zatím bez značky). Ostatní se starají o přísun teplého čaje a potravin členům zápolících u rádia. 
Vojta, Jakub a stožárek s 2m/70cm anténou
Jakub a Vojta testují co lze na střeše Orlických hor zachytit ze zahraničí na 3m (VKV-FM). Spousta polských stanic, ale jsou k zachycení i německé a slovenské vysílače.
Jirka, Pavel OK1ADT, Vojta, Jan, Jenda, Jakub a Vašek OK1VKV
Ve dvě hodiny balíme aparaturu, pod rozhlednou ještě vytvoříme skupinové FOTO a hurá k vozům. Cestou domů se stavujeme v Deštném na horkou česnečku k zahřátí a někteří i druhý chod. 
zhodnocení dne po polévce
Akci z viditelného nadšení mladých kolegů hodnotím positivně, výsledek je v celku ucházející. 
Tak snad i příští rok s omladinou z nějakého kopce na SLYŠENOU! 

Pásmo 2m 
Valid QSOs: 43 Sum of dist.: 4700 km 
ODX: OK1RCA 246 km 
RIG: 5W at 4 el. Yagi, IC-705 

Pásmo 70cm 
Valid QSOs: 43 Sum of dist.: 4400 km 
ODX: OK1RCA 246 km 
RIG: 5W at 8 el. Yagi, IC-705

4 komentáře:

  1. Ahoj Pavle,

    nedá mně to a musím reagovat, i přesto, že Honza OK1JD (můj starší syn) po tom co s Tebou tlf mluvil po závodě, pronesl že ač je z toho smutný, dělá za zkaženým závodem tlustou čáru a už se k tomu nebude dále vracet. Po přečtení reportáže, i když si to Honza vysloveně nepřál, prostě reagovat musím. Píšeš "Jendo promiň", to je sice hezké, ale já jsem po přečtení článku výše získal dojem, že všechno bylo OK, pohodička, prožili jste pěknou slunečnou neděli na horách a v podstatě jste neudělali nic špatně. Věř mi, že mě to moc mrzí, ale musím to napsat. Udělali jste víc chyb, ale tou hlavní je, že jste porušili to, co by mělo být pro nás hamy svaté, porušili jste hamspirit. Myslel jsem si, že si pod OK1OBR vyrazili do hor jenom mladí kluci, kteří nemají ještě zkušenosti, ale to že jsi byl s nimi Ty, podle značky začínající áčkem předpokládám zkušený ham, mě zabolelo. Osobně Tě neznám, nevím jestli jsi spíše technik, nebo provozář, jestli jezdíš pravidelně kontesty. Ale ať tak nebo tak, hamspiritem a z něho vyplývajícími, i když třeba nepsanými, léty prověřenými a obecně dodržovanými pravidly, bychom se měli přece řídit všichni. A taky to učit naše nástupce ! Honza si letos jen tak Velkou Deštnou "nezvolil" (jak píšeš), ale jezdí tam na zimní QRP závod už nějaký ten rok. Jezdí tam za každého počasí a to i opravdu extrémního, s letošním nesrovnatelného. Než tam začal jezdit, dlouze studoval, jestli není kóta na tento závod obsazována. Zjišťoval to skutečně roky dozadu. Vy jste si před cestou na Deštnou nezjišťovali nic - první chyba. Dobře, stalo se. Druhá a to zásadní chyba, byla ale ta, že potom co jste viděli, že kóta je obsazená, jste přesto vysílali !! Rušení, které jste museli od Honzy mít, vám zřejmě nevadilo, protože jste jeli víceméně rekreačně. Jeho jste tím ale připravili o možný top výsledek. Honza je duší contestman a závod jede ne rekreačně, ale opravdu na výsledek. A že se mu to celkem daří, zjistíš, když se podíváš do výsledkových listin minulých ročníků. Stojí ho to pokaždé značné úsilí, všechno si připravit a potom vynést na kopec. Tam si sám všechno postaví, po závodě sbalí a zase odnese dolů.
    Jsem starý ham (je mi 64roků) a je mi z toho co se stalo opravdu smutno. Přeci není možné, jenom tak, živelně, se přihrnout na kopec, nekoukat doleva, doprava a začít bezohledně vysílat i když vím, že fyzika je jedna a toho druhého prostě musím začít rušit. A k dovršení všeho (a to mě opravdu "vytočilo") to navíc ještě po závodě začít prezentovat, jako že je všechno v pohodě, my jsme se dobře bavili. Jakože myšleno bylo nás sedm a ten v tom stanu byl sám tak měl holt smůlu ?! Co si o tom potom může myslet náctiletý kluk, neamatér, který si to přečte ? Prosím Pavle, zamysli se nad tím...

    73! Láďa OK1FRD

    OdpovědětVymazat
  2. Tak si to shrňme z pohledu pozorovatele: na kopci se potkaly dvě individuality. Jeden co sem jezdí výhrávat a jeden co zbrkle vybral kótu a přijel s mládežníkama, aby jim předstvil trochu jiný závod, okořeněný drsnějšími podmínkami s naprosto nevýznamnými ambicemi na umístění. Fanj, uznávám, že to Pavel zvrtal a neodhadnul to, co pro tebe tento závod s jeho přípravami znamená, ale prý se snažil tě na kopci osobně oslovit a danou situaci řešit, z tvé strany však prý bez reakce. Dodatečně jste si to pak prý vyříkali po telefonu, Pavel se ti omluvil, dokonce se zmiňuješ o tlusté čáře za kontestem. OK.
    Pak ale naprosto nechápu vaše komentáře, jestli jste si to jako chlapi vyříkali, proč to dál rozmazáváš a medializuješ jeho chybu, když se ti za ní omluvil? Pavel se maximálně snažil být na opačném konci pásma než ty a nesměrovat přes tebe anténu, snažil se udělat maximum a myslím, že byl připraven vysílání omezit na rozdání bodů v případě, že bys ho to požádal.
    Podotýkám, že k žádnému porušení pravidel nedošlo, jak se snažíš prezetovat, pouze selhala lidská domluva. Abychom nazývali věci pravými jmény. Sám se Honzo věnuješ práci s mládeží a rád tyto činnosti prezentuješ, pak nerozumím tomu, proč by Pavel tuto aktivitu nemohl prezentovat také. Láďo chápu, že bráníš svého syna, píšeš o hamspiritu, vnímám hamspirit jako sounáležitost, přátelství, kamarádství, Pavel neměl žádný zlý úmysl připravit Honzu o vítězství, v tvém komentáři je ale jen zloba, s hamspiritem to nemá nic společného.
    Věřím Honzo, že i přes tyto těžkosti na bedně budeš a přeji ti to. Jsi vyníkající závodník, ale o to víc mi v tvých řádcích chybí nadhled a špetka pokory.

    OdpovědětVymazat
  3. Velká deštná historicky vždy patřila na závody Pardubickému klubu OK1KCI. Je pravda, že naposledy jsme tam byli v roce 2010, ale Honza OK1JD se nás taky neptal, když tam začal jezdit jestli je to v pohodě. Takže když jsme po přestávce navázaly na tradici není to nic divného.

    Míla Ok1CPU

    OdpovědětVymazat
  4. Jako sorry pánové, ale během závodu, aby se mnou někdo začal komunikovat takovou jasnou věc, to by mě teda taky trefilo. Co byste jako čekali? Naprosto chápu, že se Honza věnoval závodu, v závodě je to o závodění a ne o dohadování takové jasné věci. Situace podle informací z obou stran byla jasná, na kótě byl Honza první. Tady není co k řešení. Ten spolek neměl ze stejného kopce prostě vysílat. Snažíte se tady podstrkovat zdánlivě hezká smířlivá gesta, ale tak to prostě nestojí. A to co píše CPU o KCI - proboha, proč by se vás měl na něco ptát, když jste tam byli naposledy v roce 2010 a Honza tam jezdí 5 let? I kdyby tam jezdil už od 2015, tak nechápu, na co by se vás měl ptát. Opravdu mi to přijde, jako kdybyste nikdy nejezdili VKV závody. Tohle je prostě totální úlet. Ještě Honzu otravovat během závodu. I kdyby to bylo před závodem, je jasné, že vzhledem na okolnosti na to prostě není prostor, ani důvod.

    OdpovědětVymazat