Proběhlo krajské kolo soutěže dětí a mládeže v radioelektronice


Minulý týden v pondělí proběhlo ve spolupráci s radioklubem OK1KCI a DDM Alfa Pardubice krajské kolo soutěže dětí a mládeže v radioelektronice.


Soutěžící byli rozděleni do třech kategorií podle věku, Ž1 do 12 let, Ž2 13-16 let a M 17 - 19 let. Soutěžilo se ve třech disciplínách: vědomostní test, stavba soutěžního výrobku a hodnocení přineseného vlastního výrobku včetně dokumentace. Soutěžní výrobky byly poměrně jednoduché, ale i tak daly některým zabrat. Stavěl se časový spínač (Ž2), elektronická ruleta (Ž1) a nejstarší soutěžící si prověřili dovednosti stavbou pípáku na univerzální plošný spoj. Funkčnost, úhlednost osazení a pájení pak rozhodly o bodovém hodnocení.


Mezi dovezenými soutěžními výrobky se objevily zdařilé konstrukce, ale také výrobky, které by potřebovaly trochu "dotáhnout".  Nicméně, jak se říká - nemusí pršet jen když kape! Za zmínku stojí velice pěkně postavené rádio NIVEA, zajímavý a funkční elektronkový bateriový audion, detektor kovů, kytarový efekt, laboratorní zdroj a superreakční VKV přijímače.


Z celoodpoledního boje vzešli jako vítězové v jednotlivých kategoriích Martin Vlček (Ž1), Michal Kupec (Ž2) a Tomáš Vorlíček (M). Na vítěze čekala sladká odměna a drobné nářadí. Krajské kolo je také nominačním kolem pro postup do republikového kola soutěže, které se konalo na konci minulého týdne v Rožnově pod Radhoštěm. V pátek jsme tedy odjeli na MČR reprezentovat Pardubický kraj. V týmu kvůli zranění zastoupil Tomáše za Mko Radan Hlaváček, který byl druhý v pořadí. Chlapci bojovali statečně, ale štěstěna nestála na naší straně a tak nám umístění na předních příčkách uteklo. Alespoň jsme si odvezli nějaké zkušenosti a strávili hezké dva dny ve společnosti nadšenců pro bastlení a elektroniku.






2. Subreg. 2019, OK1ZHS

Po příjezdu ze Spálavy jsem hodil anténu na balkon a rozdal body. Už několik měsíců mně na stole ležela FT-790RII, takže se nabízela šance jí otestovat. Jediný kabel, který šel zavřít do plastového okna, byla RG58, naštěstí jen vcelku krátký kus. Kupodivu jsem na 70 cm i něco slyšel. S dovoláváním se to už bylo horší. ODXem se stal DM5D z JO61, ale pěkně procházely i stanice přes 600 km.
Na 2 m  jsem jel jen na holé rádio, ODX SK7MW z JO65.


Pásmo 2m

Valid QSOs: 50
Sum of dist.: 7587 km
QRB/QSO: 151
ODX: SK7MW from JO65 at 626 km
RIG: 25W at 4 el. DK7ZB, TR-751A

QTH: Pardubice, JO70VA, 220 m asl., 40 m agl.


Pásmo 70cm

Valid QSOs: 12
Sum of dist.: 1428 km
QRB/QSO: 119
ODX: DM5D from JO61 at 219 km
RIG: 2W at 5 el. DK7ZB, FT-790RII
 

QTH: Pardubice, JO70VA, 220 m asl., 40 m agl.  



2. Subreg. 2019, OK1KPA

Předpověď počasí vypadala vcelku děsivě. V sobotu dopoledne to ještě ušlo. Stihli jsme (Dan 1TDO, Béda 1VDJ, Pavel 1ADT, Jenda 1BDT, Petr 1ULL, Karel 1FIS a 1ZHS) obložit jednu stranu menší maringotky a vybetonovat kolík, odpoledne přišla zima, kroupy a déšť. Na Spálavě zůstal Béda s Petrem, kteří rozdali body na 2m a 70cm. Zbytek týmu se vrátil do svých domovů.

Dan 1TDO a Béda 1VDJ
Jenda 1BDT a Pavlovo výtvarné umění