Tropo podmínky od 27.2. 2013

Dnes k večeru se utvořily vcelku dobré tropo podmínky na sever. Po večeři jsem zaskočil  na klub. Prvního zkouším SK6DK z JO67, ale je na hranici šumu. Po chvíli začíná procházet LA6MV z JO59, hraje max 52, ale je na něj nával a na cw se mu nechce. Oba dva ještě zkouším v průběhu večera, bohužel spojení se nedaří. Na 70cm LA6MV pak prý burácel, ale v Dejvicích ani ťuk. Zítra ráno by snad podmíky mohly ještě vydržet.

RIG 2m: 40W at 5 el. DK7ZB, FT897
RIG 70cm: 15W at 8 el. DK7ZB, FT897
QTH: Prague 6 - Dejvice, JO70EC, 220 m asl., 30 m agl.
 


Změny v DABu nejen u nás


Než se dostanu k hlavnímu tématu, musím uvést, že se situace v pestrosti přijímačů na českém trhu před vánoci podstatně zlepšila. Jsou dostupné přístroje nejen přenosné, ale i stolní s oběma pásmy s cenou od sedmi tisícovek.
A nejedná se o šunky nemající DAB+.Britská situace s DAB+.
Dokonce i mladoboleslavští si stanovili termín od kterého budou montovat autorádia jen s DABem a FM.
  
  
Je tu i první vysílač (ještě ne rušička) ve III. pásmu u nás, a to z příbramské hvězdárny na kanále 11A s povoleným výkonem až 1kW.
 
  

Příprava vysílče byla svědomitá a řekl bych na jistotu,o  čemž svědčí jeho spuštění - několik minut po vydání povolení. Prozatím s výkonem 150W. Signál u Holic je stabilní, avšak na hranici příjímatelnosti. Ale HRAJE. 

K prvnímu březnu čeká posluchače digitálnho rozhlasu několik změn. V Česku programových.
 
  
Nebudu ješte plakat po ŠESTCE, snad pravda zvítězí i na nové stanici ČRo Plus. I Leonardo zamrzí.
Krom ČRo Plus začnou vysílat i stanice ČRo Junior a ČRo Jazz.
Nechme se překvapit. Snad mile.
 
U sousedů v Bavorsku došlo ke změnám pozic jednotlivých stanic mezi multiplexy. V lednu utichlo vysílání BR-test a jedné privátní stanice. V Polsku i Rakousku je po testech vysílání klid. 
Snad se letos dočkáme.

Na závěr musím s politováním dodat, že experiment Radiokomunikací z Prahy na kanale LI se mi zachytit nepodařil. 
Není divu, na L pásmo používám už jen dipol.

vzpomínka na letní pohodu na Kachličce 2012

Během dlouhých zimních večerů, kdy naši veteráni odpočívají ve svých zimovištích bude jistě příjemnou vzpomínkou na léto a loňskou Kachličku několik fotek, které mi dodal Ondra Kučera, jeden z účastníků naší výpravy. Ondra s Pájou vyrazili na Kachli v druhé koloně, která vyrazila z Pardubic a díky technické závadě na Žabákovi nedojela kompletní. Dan byl nucený vyměnit Spartaka za Ladu 2107. Na Kachličce jsme je mezitím očekávali s naší první sestavou, ve které jel Miloš v soupravdě Škoda Octavia a karavan Skif a já s Lukem s taxikářskou Škodovkou 125L.
formování kolony, zatím ještě všechny stroje fungují bez problémů © Pája&Ondra Kučerovi
problémy po cestě bohužel donutily Dana odpojit se od kolony a s Žabákem se vrátit zpět na základnu © Pája&Ondra Kučerovi
na Kachličce se zatím začali ubytovávat dorazivší účastníci © Pája&Ondra Kučerovi
Dan vyměnil Žabáka za svojí Ladu 2107, která v konečném efektu do vozového parku srazu s ročníkem 2012 zapadla bez větších problémů © Pája&Ondra Kučerovi
moje Š 125L maskovaná pro Kachličku jako vůz taxislužby, příští rok snad bude maskování dokonalejší o ceduli na dveřích © Pája&Ondra Kučerovi
červencové sobotní ráno nad probouzející se loukou kempu Kachlička © Pája&Ondra Kučerovi
Danova Lada 2107 a moje taxikářská Š 125L společně s mojí po ránu ještě trochu rozmazanou postavou © Pája&Ondra Kučerovi
Zdendův vozový park Šmoulinka a Sněhurka během sobotního rána © Pája&Ondra Kučerovi
přivítání sobotního rána částí naší výpravy, Zdenda zamyšlený, já se záklonem doplňující tekutiny a Dan mávající © Pája&Ondra Kučerovi
další část výpravy se snažila přivítat sobotu v poklidu na křesílkáchpřed karavanem Dingo v pozadí Milošův Skif a Octavia 60´
Ondrovi se povedlo zachytit i krásné zátiší kufru mojí Škodovky během opravy Danovy Lady, která sic na sraz dojela, ale zvuky z ní vycházející neveštily nic dobrého © Pája&Ondra Kučerovi
při napínání rozvodového řetězu na adnově Ladě se našlo velké množství asistentů. kteří rádi poradili dobře mířenou radou © Pája&Ondra Kučerovi
Ondrovi a Páje ještě jednou velké díky za poskytnutí fotek a nezbývá se než těšit na léto a další ročník tohoto open air srazu.

Provozní aktiv z Bílé hory, OK1KUR

Je tomu pár dní, co jsme se Zdeňkem OK3BAZ debatovali o tom, že bychom mohli zvednout své zadnice a odejet PA z nějakého kopce. Zdeněk je starý srdcař a již jako mladičký amatér vyrážel za každého počasí (s kolegy z rk OK2KLD) na FM contesty někam do přírody. 
V únoru nebývá počasí zrovna nejteplejší, tak se nám výběr kót mírně zúžil. Výběr padl na okolí Bílé hory. V sobotu jsme se stavili na rk OK1KUR a zhodnotili použitelnou techniku. Nejskladnější mi připadala zapůjčená TR751-ka. Z antén byl k disposici pouze drátový dipól, který jsem léta v Praze využíval na 2m. V principu se jedná o slim jim, jenž jsem postavil v roce 1998 ke své FM ručce. Zdeněk koupil novou gelovku 12Ah, jelikož 4.5Ah, co mám na klubu, by nestačila.
V neděli ráno vyrážíme z Dejvické autobusem č. 180 na Vypich, kde máme cca 30 minut na stavbu stanoviště. Hledání lepšího místa jsme zavrhli, jelikož vypišské lavičky byly pro naše počínání takřka optimální. Za 20 minut nám již stojí laminátový bič a ve výšce cca 5 metrů je přichycen slim jim v horizontální poloze. Závod začíná a my ladíme po pásmu, stanice nás slyší, což je positivní. Bohužel za chvíli přichází problém, rádio se nechová dobře a stanice nám nerozumí. Vše řešíme odpojením změti sluchátkových kabelů. Dále už vše chodí perfektně. Jedeme s malým výkonem, dle odhadu cca 7 Wattů. Často voláme výzvu, na kterou přichází dostatek stanic z Prahy a okolí. Daří se také několik OK2. V průběhu závodu opět prolazujeme pásmo a nacházíme několik, pro nás, DX stanic, HG3Y, 9A, ale nemají o nás ponětí. V závěru jsem si vzpomněl, že Zdeněk nás na svém chytrém mobilu připojil k ON4KST, kde se nám daří domluvit burácejícího DH3NAN z JO50
Je dobré zmínit, že vždy po vystřídání operatéra přichází na řadu krátký sprint, abychom neumrzli. Tímto také děkujeme blízkému hypermarketu, kam Zdeněk odběhl pro kávu a jahodové taštičky. Za zmínku rovněž stojí haldy běžkařů, které nás míjely. Někteří se nám i hlasitě smáli :-).

Celkem jsem ukutali 51 QSO, 118 bodů, 7 násobičů, tedy 826 bodů.

 Před odjezdem na Vypich
 Příprava stanoviště
 Jsme připraveni
 OK1KUR on the air, OK1ZHS
OK3BAZ

Loňský Zimní QRP závod


Sice opožděně, avšak pro doplnění přidávám sken diplomu za loňský zimní QRP závod 2012.




Dík Miroslave.


Zimní QRP 2013 OK1KCI, aneb tuberáci jedou na Vysočinu


Po krátké sobotní připravě a naložení věcí do auta jsme v neděli ráno vyrazili vstříc obci Chlumětín.
Z Pardubic jsme jeli Pavel OK1ADT a Martin OK1ELA. Přibrzdili jsme v Chrasti pro Honzíka.
Dorazili jsme na místo kolem čtvrt na deset. Zdánlivě bylo dostatek času. Avšak začali jsme s patnácti minutovým zdržením dík tělocviku s ant. systémem a trudomyslnosti výpočetní techniky. Ach ta příprava!



Letos je sestava techniky totožná jako loni.



Jak už jsem naznačil v titulku, tak se zdravím jsme na tom s Martinem nebyli kdo ví jak skvěle. A proto byl pro vysílání výzvy zneužit především Jenda.Vysílání jsem se účastnil jen na sedmdesátce a dvoumetr odvysílali kluci v tandemu od začátku až do konce.
Po zbalení jsme se zastavili v Hlinsku na česnečce a ta udělala dobře v krku a příjemně v bříšku.


Co dodat na závěr kromě rekapitulace? Snad že účast byla solidní a naslyšenou příští rok.

Na 70 cm se zadařilo 24 QSO s ODX DL8DAU 504 km
a na 2 m 42 QSO s ODX o 300 km kratším OK1DOL.

MČR technické soutěže 2013

POZOR

Mistorvství České republiky technické soutěže vyhlašované Českým radioklubem o. s. Praha, proběhne ve dnech 24. až 26. 5. 2013 na DDM Hradec Králové. Původně ohlášený pořadatel (Praha) nenašel síly a od organizace v lednu odstoupil.
Pověření na krajská kola dorazí organizátorům v druhé polovině února.
Všechny dotazy k Mistrovství dětí a mládeže soutěže v radioelektronice směřujte na Vláďu OK1IVZ.
Kontakt je na www.barak.cz


Zimní QRP závod 2013, OK1ZHS

Letošní zimní QRP contest jsem pojal rekreačně. Úvodní 70cm část jedu ještě s plným nasazení, i když na pásmu zrovna moc stanic není. Spojení na chatu nedomlouvám. Pokud ovšem někdo po spojení touží, rád mu vyhovím. Občas dávám výzvu, ale přichází na ní zejména nezávodící stanice. Potěšila mě dvě spojení s členy Prdce, OK1KCI  (Pavel 1ADT a Martin 1ELA) a pak s Martinem 1FMS. Po 70cm části se mi ozval Zdeněk 3BAZ, že se za mnou přece jen zastaví, tak jsem ho propašoval na fakultu.
2m část jsme trávili spíše v debatách. I zde mně přišla účast stanic vcelku slabá.

RIG 2m: 40W at 5 el. DK7ZB, FT897
RIG 70cm: 15W at 8 el. DK7ZB, FT897
QTH: Prague 6 - Dejvice, JO70EC, 220 m asl., 30 m agl.


Na 70cm celkem 16 spojení, ODX OL1B z JO80.


 Na 2m celkem 10 spojení, ODX OM3CQF z JN88.

 

Radioamarérská škola 2013


Školu nebo chcete-li, kurz operátorů organizuje Dům dětí a mládeže Hradec Králové a radioklub OK1OHK v Autokempu Stříbrný rybník.
Přednášky budou denně v pátek, sobotu, neděli a pondělí od 800 do 1600 hodin.
Tedy od 25. 4. 2013 nástup do 1730 hodin do 30. 4. 2013 cca do 1500 hodin.
V podvečerních a večerních hodinách pak bude probíhat práce na radiostanici.
V úterý od 900 hodin proběhne přezkoušení před komisí ČTÚ.
Přednášet budou:
·         předpisy a provoz: Vráťa OK1KT
·         technika: Vašek OK1MWA
·         antény a šíření: Václav OK1VD
·         praktický provoz na stanici: Ivan OK1MOW, operátoři OK1OHK
Všichni lektoři Vám jistě rádi zodpoví jakékoli otázky týkající se radioamatérského provozu. Kurz není pro úplné začátečníky. Předpokládá se, zvláště u zájemců o třídu A, alespoň základní znalost o radioamatérském provozu. Frekventanti budou mít možnost prakticky si vyzkoušet a natrénovat spojení jak na KV (80m). Majitelé vysokoškolského diplomu slaboproudého oboru, nechť si ho vezmou ke zkouškám sebou. Je možné, že budou zproštěni zkoušky z techniky.
Organizátoři i lektoři kurzu vyzývají ostatní OK a OM radioamatéry, aby svou zvýšenou aktivitou na výše uvedených pásmech v době konání kurzu a uskutečněnými QSO se stanicí OK1OHK podpořili frekventanty kurzu a umožnili jim tak navázat co největší počet spojení. Každé spojení bude potvrzeno speciálním QSL lístkem.
Poplatek za kurz je stanoven:
·         poplatek dětská sleva do 18 let člen ČRK                           450,- Kč
·         poplatek dětská sleva do 18 let, senioři nad 60 let               600,- Kč
·         poplatek účastníka                                                           850,- Kč
Všechny poplatky budou hrazeny na účet DDM Hradec Králové na základě výzvy organizace (viz výše – počet účastníků).
Vaše přihláška bude akceptována, jakmile Vaše úhrada dojde na účet DDM. Tím, že pořádáme kurz vcelku kolem jednoho víkendu, vyhovíme požadavkům zájemců. Je to však na úkor toho, že se přednášky budou konat (po přestávce na oběd) do pozdějších odpoledních hodin.
Ubytování zajišťuje organizátor akce na základě požadavků účastníků.
 Bližší informace o ubytování najdete na http://www.stribrny-rybnik.cz
Stravování zajišťuje organizátor na základě požadavků účastníků kurzu (školy).
Zkoušky se budou konat formou testu pro obě třídy (A i N) současně, rozdíl je ve výběru a počtu otázek a při hodnocení v počtu potřebných bodů pro danou třídu. Tiskopis přihlášky ke zkouškám ČTÚ si vyplníte na místě. Na místě také obdržíte složenku na zaplacení poplatku pro ČTÚ.
Veškerá vzájemná komunikace bude probíhat pomocí elektronické pošty. Proto Vás prosíme o pozorné vyplnění kolonky "E-Mail", usnadní nám to vzájemnou komunikaci. Jakmile bude Vaše přihláška potvrzena, obdržíte kontaktní e-mail s tabulkou, ve které vyplníte požadované dny ubytování a dny stravování. Pokud se tak nestane do týdne, učiňte dotaz na organizátory proč. Pouze účastníci, kteří provedou úhradu ve stanoveném termínu, budou na ČTÚ nahlášeni ke zkoušce. Možné vrácení poplatku bude řešeno individuálně.
Organizátoři kurzu se zavazují, že Vámi poskytnuté osobní údaje budou použity pouze pro účel organizování tohoto kurzu. Po skončení této akce budou data vymazána.
Ze strany ČTÚ jsme byli upozorněni, že operátorská třída (A nebo N), kterou nahlásíte bude u zkoušek závazná a nebude ji možné změnit.
Kontaktní osoby:
·  Vedoucí RŠ: Ivan Kohout, OK1MOW, 606 427 608 , e-mail: ok1mow at centrum.cz
·  Organizační záležitosti: Vojtěch Horák, OK1ZHV, 777 758 440, e-mail: v.horak at barak.cz, ok1zhv at email.cz
Sledujte naše stránky další informace budou průběžně doplňovány. http://ok1ohk.barak.cz/?kurz
Minimální počet účastníku školy je 15 osob. Na zkoušky je počet účastníků max. 30. Poplatek, pro organizátora, za vykonání zkoušky je stanoven na 300,- Kč.