A1 Contest 2018, OK1ZHS

Závodu jsem se zúčastnil z Nové Vsi nad Popelkou. Na kopec za tchyniným statkem se dostávám před 16. Po 16. již ladím po pásmu. Na poměry své výbavy se vcelku rozumně dovolávám. Chtěl jsem vzít delší anténu než 2 el., ale listopad je ve znamení výslužek, takže bych to těžko do kufru nacpal.
V top ten mám klasické stanice. Potěšil SK7MW z JO65, který prolezl přes blízké Krkonoše a ODX 9A0V z JN95. Velmi pěkně u mě procházeli IQ3LX JN64 a IZ5FDD z JN54, občas mě zaslechli, ale na spojení to nebylo.
V průběhu závodu jsem vždy po cca 2 hodinách nastartoval, trochu si přitopil a přidobil notebook. Trvale nastartováno jsem mít nemohl, jelikož motor dost ruší. U rádia jsem vydržel skoro do jedné ranní.
V neděli jsem rozdal body na OK1KUR, protože na kopec mě děti už nepustily a stanoviště je od domu 700 m :-)


Valid QSOs: 84
Sum of dist.: 18347 km
QRB/QSO: 218
ODX: 9A0V from JN95 at 661 km

RIG 2m: TR-751A, 25W at 2 el. DK7ZB
QTH: Nova Ves nad Popelkou, JO70QM, 500 m asl., 3 m agl.


HA, OM ...
  9A, I ...
DL, HB9 ...

Tropo podmínky od 25.10. 2018

Tento týden Hepburn naznačoval, že by mohly být podmínky do F a G. Ve čtvrtek dopoledne jsem na skok na klubu a dělám F6DBI z IN88. Večer po urputném boji prošel F6APE z IN97 a F8GGD z IN95. Aktivita nebyla přílíš vysoká.

RIG 2m: 90W at 5 el. DK7ZB, FT897
RIG 70cm: 80W at 8 el. DK7ZB, FT897
QTH: Prague 6 - Dejvice, OK1KUR, JO70EC, 220 m asl., 30 m agl.



Tropo podmínky od 10.10. 2018

Už před NAC to vypadalo, že by mohly být tropo podmínky. Bohužel u mě nic delšího neprošlo. Ve středu večer v Dejvicích hraje SM7GVF z JO77, dělám jej na 2m i na 70cm. 
Ve čtvrtek dostávám info, že v Praze je slyšet SK0EN z JO99. Během 20 minut jsem na klubu, ale ve směru SK0EN mám ticho. Asi za 1.5 hodiny konečně začíná procházet, i když je v únicích a v rušení, tak se daří zalogovat. Na 70cm sked nevyšel. Žádnou další stanici jsem neslyšel.

RIG 2m: 90W at 5 el. DK7ZB, FT897
RIG 70cm: 80W at 8 el. DK7ZB, FT897
QTH: Prague 6 - Dejvice, OK1KUR, JO70EC, 220 m asl., 30 m agl.

 



UHF Contest 2018, OK1KPA, REPORT 70cm

Cílem letošního UHF bylo otestovat nový anténní systém na 70 cm a potkat se s přáteli. Na našem novém systému kolegové z klubu pracovali po celý rok a vypadá vcelku imposantně.  
V pátek na Spálavu přijíždí Dan 1TDO a Pavel 1ADT se synkem Jendou 1BDT a "velkým" Michalem. Béda 1VDJ je již přítomen. Já - 1ZHS doma trpím, neb už 14 dní přecházím nachlazení a na odjezd to nevypadá. Nakonec se dávám do kupy a vyrážím na kopec s "malým" Michalem, kterému těžba stoletých dubů znemožnila dřívější odjezd :-)
 Na Spálavu přijíždíme kolem 17., u rádia sedí Pavel. Jedeme jen na malý PA, cca 150W. Podmínky nejsou nic moc, stanice jsou často v únicích a tak si na ODX počkáme až na večer, kdy přepínáme na CW. I tak je spojení s IQ1KW z JN34 vcelku porodem. U rádia s Danem vydržíme asi do 4:15, pak žezlo přebírá Pavel. Tou dobou je v deníku něco kolem 160 spojení. Ještě nejsou hotové LNA, takže poslech není úplně optimální. 
V něděli se věnujeme údržbovým pracem a Dan s Pavlem dokončují el. přípojku malé boudy. U rádia se střídá většinou jen omladina. Ještě potřebují trochu tréninku, ale věřím, že z nich jednou budou solidní operatéři :-) 
Celkem jsme v nevelkém tempu udělali asi 230 spojení. 

 16 x 12 el.
 Dan OK1TDO
 Demontáž antén před zimou
 Pavel 1ADT, Béda 1VDJ, Jan 1ZHS, Dan 1TDO, Petr 1ULL, Michal & Michal, Karel 1FIS, Jenda 1BDT

Namatkova kontrola pred kontestem

Dnes byl nadherny podzimni den, tak proc se nezajet podivat na zapad slunicka nekam do hor. A proc ne ku prikladu na Spalavu? Vyzvedavam Bedricha OK1VDJ a hura na kopec.






Naslysenou...

Provozní aktiv 09/2018, OK1ZHS

Tento víkend jsme si lehce prodloužili a strávili jej v Peci pod Sněžkou. Těsně před odjezdem jsem zaregistroval, že v neděli je PA. Žena mně přislíbila 2 h závodu a odchod z chaty kolem 9. S tím se bohužel moc dělat nedá :-) 
Krkonoše kolem Pece mám prochozené, ale je tomu už dávno. Volba padla na Výrovku, která je dostupná asi za 70 minut, případně Richtrovy boudy, když bude hnusně nebo budu vysílen.
V neděli vyrážím už v 8:40, Richtrovky míjím asi po 40 min s tím, že zkusím jít výš. Výrovka se mihne mezi stromy za dalších 30 min. Zabírám si jeden turistický stolek a urychleně stavím svoje portablové vybavení. Závod rozjíždím v 10:10. Některé směry jsou zavřené a baterie dlouho nevydrží plný výkon TRX. První hodinu více ladím, loguji tradiční ODX 9A0V z JN95. Směr na 9A je vcelku otevřený, takže postupně loguji dalších pět 9A, dvě S5 a jednoho HA. Okolo je vždy velký počet turistů, na což si po chvíli zvykám. 
Žena mi nakonec povolila celý závod :-) Ve 13:18 mám sbaleno a vracím se přes Zelený důl zpět na chatu.

Valid QSOs: 54
WWL: 16

Points: 3280
QRB/QSO: 239
ODX: 9A0V from JN95 at 672 km

RIG 2m: TR-751A, 25W at 2 el. DK7ZB
QTH: Výrovka, JO70UR, 1357 m asl., 2 m agl.




VHF Contest 2018, OK1ZHS

Do letošního VHF testu mi padlo velké rodinné setkání konané nedaleko Mladých Buků. Přislíbil jsem tedy účast s tím, že se na pár hodin vytratím. Program setkání byl vcelku nabitý, takže k rádiu se dostávám v sobotu večer jen na 2.5 hodiny. Na výběr QTH nebyl čas. Anténu topořím na louce blízko lesní plovárny, kde jsme byli ubytováni. 
Okolí je vcelku uzavřené, ale v rychlosti jsem nic lepšího nenašel. Stanice kupodivu hrají, ale hůře se dovolává. S přispěním CW loguji DR9A z JN48 a HA6W z KN08. IQ5NN hrají pěkně, ale na skedy není moc čas. Po 20. UTC koukám do radarové mapy a urychleně balím, abych nezmokl a stihl ještě pár hodin společenského večera.
Ráno zjišťuji, že balení bylo až příliš rychlé, neboť nemůžu najít klíče od auta. Následuje hodina hledání zakončená vyděšeným pohledem do zamčeného auta. Na zadní sedačce v hromadě HAM harampádí se válí klíč od zapalování. Naštěstí jedno ze zadním oken není už úplně v dobré kondici a po delší cestě bývá mírně pokleslé. Vzniklá škvíra společně se zručností mého vlastníka (bratranec přes koleno) Honzy vyústily v otevřený vůz :-)

Valid QSOs: 27
Sum of dist.: 4k km
QRB/QSO: 177
ODX: DR9A from JN48 at 581 km

RIG: 25W at 2 el. DK7ZB
QTH: nr Mladé Buky JO70WO







Alpe Adria Contest 2018 OE/OL0M

V pátek odpoledne vyrážím vlakem do Skalice nad Svitavou, kde mě vyzvedá Míra 2VZE. Záhy se přesouváme do Boskovic, odkud v sobotu v dopoledních hodinách mizíme společně s Liborem 6TW do OE. Letos volíme 50W kategorii, z čehož nejlépe vychází Stuhleck v JN77VN, který je dostupný autem. 
Na Stuhleck přijíždíme v sobotu odpoledne, zde nás již očekává Saša 1RS s Ondrou 1CDJ, kteří sem dorazili z výletu po 9A a S5. Na Stuhlecku je oproti zbytku Evropy vcelku příjemně, takže má člověk šanci se ochladit teplotou pod 20 st. C. Odpoledne trávíme SOTou a debatou s rakouskou policií, jež na nás zavolal provozovatel místní boudy. Policisté byli naštěstí rozumní pánové a zjistili, že nejsme Alpám nebezpeční. Spor skončil smírem a lehce labilní provozovatel nám nakonec poskytl slevu na ubytování. Jak Ondra předpovídal, asi jej hryzalo svědomí :-)
V neděli vstáváme v 6 a vcelku rychle máme pracoviště připravené. K napájení slouží 60Ah baterie dobíjená solárními články. Závod rozjíždíme s nižším výkonem, jelikož nevíme, jak nám bude svítit. Přísun stanic není takový, jaký jsme čekali. Zejména v OK nám přijde aktivita dost nízká. Oproti 5W kategorii se ale daří mnohem více DL stanic a také spojení nad 700 km. ODXem je tradičně PA2CHR z JO32, kterého domlouváme na KST. 
Závod rychle utekl, baterie zvládla celý závod a my máme během 40 minut vše zabalené a vyrážíme směr OK.

Celkem se podařilo 203 QSO, což vyneslo 61683 bodů.

Předchozí ročníky: předchozí ročníky + 2008




Opět jsme o krok dále

V rámci uplynulé neděle resp. QRP/Alpe Adria kontestu jsme se sešli na kopečku za účelem dalšího kroku v budování nového anténního systému na 70 cm. Vzhledem k velmi teplému počasí minulých dní jsme se sešli na kopci již po osmé hodině ranní abychom maximum práce odvedli ještě před největším odpoledním žárem. Sestava byla téměř stejná jako minulý týden, jen Michala vystřídal Sáďa OK1ULL. K našemu překvapení se během dopoledne zatáhlo a kromě studeného větru začalo pršet, což některé účastníky zájezdu trochu překvapilo. Naštěstí jsme zrovna rozeběhli vrtací manofakturu, kterou jsme mohli přemístit do malé boudy, kde za deště vznikly držáky jednotlivých vertikálních sestav. Krátce na to déšť ustal a mohli jsme se pustit do strojení antén. Výsledek je na pohled přinejmenším povzbuzující. Vzhledem k tomu, že ještě chybí kabéláž a stožár se bude ještě sklápět, nebylo osazeno poslední čtyřče na Berlín, které by bránilo pohodlnému sklopení stožáru. Další úspěšný krok je za námi, další některé i nové úkoly před námi, všem opět velké díky za součinnost.

Už nám stojí!

Uplynulý víkend proběhla na kopci krátká, ale velmi úpěšná brigáda. První část výjezdní skupiny OK1VDJ, OK1TDO, OK1UOZ, OK1FIS přijíždí již v pátek během dne i večera a brzy odchází na poradu do místního kulturního zařízení na Chloumek. Zatmění Měsíce se nekoná, celý obzor je v oblačnosti a tak směle pokračujeme v konzumaci. V sobotu ráno přijíždí úderná jedntka rychlého nasazení ve složení OK1ADT, OK1BDT, Michal a Roman OK1KR se synkem Františkem. Prakticky jen za sobotní dopoledne se nám podařilo zprovoznit teleskopické vysouvání stožáru, což obnášelo montáž dalšího vrátku, uvolnění starých čepů a zprovoznění západky. Zvláštní dík patří Karlovi OK1FIS, který obstaral vrátky na sklápění i vysouvání a je duchovním otcem výrazného zjednodušení vysouvacího mechanizmu i samotného sklápění. Zbývají ještě nějaké drobnosti, instalace kotev a nosný systém bude na světě. Jenda OK1BDT s Michalem skompletovali zbylých 9 antén, namontovali okapnici nad okno maringotky a aby toho nebylo málo, Pavel krásně opravil kadibudku, do které trochu foukalo po loňské vichřici. Podtrženo a sečteno udělalo se moc práce, všem velký dík za nasazení i v tomto teplém počasí.

Es na 2m 21.7. 2018

Letos to bylo s Es na 2 m dost mizerné. 27.6. mně přišla sms o probíhající Es. Bohužel zrovna v té době někdo v Dejvicích na fakultách ČVUT a v NTK nahlásil bomby, takže byly všechny budovy evakuovány a dostat se do radioklubu bylo nemožné. I jeden můj kolega, který odmítl opustit svoji kancelář, byl příslušníky vyveden :-D  
Letošní Es sezónu jsem již považoval za ukončenou. Nicméně dnes ráno to začlo chodit mezi DL a UR, vyrazil jsem s dětmi ven a v tom se to spustilo i od nás. Ještě chvíli venčím děti s tím, že z balkonu tam stejně asi těsně nevidím.
Po příchodu domů ještě se synem luxuji a pak přeci je kontroluji azimut a zjišťuji, že tam vidím :-) Během mžiku dávám anténu na balkon a bez PA zapínám trx. Stíhám udělat Ala UA4AQL z LO20, občas ještě vyleze RA4A z LO20, ale na spojení to už není.  

RIG: 25W at 4 el. DK7ZB
QTH: Pardubice, JO70VA, 220 m asl., 40 m agl.

 

 

Polní den 2018

Letos poprvé jsem na PD vzal XYL Verču se synky Štěpánkem a Šimonkem. 
Na kopci se dále alespoň na krátkou dobu objevili tito pánové: Dan 1TDO, Béda 1DOZ, Pavel 1UOZ, Béda 1VDJ, Jirka 1UT, Jarda 1SME, Karel 1FIS, Michal & Michal, Radan, Pavel 1ADT, Jenda 1BDT.
V pátek vesměs grilujeme, rožníme a k tomu konsumujeme pardubickou sudovou jedenáctku. Verča občas zmizí s prckama na procházku, aby byli večer unavení a brzo zalehli. Když zrovna nejsou na procházce, tak postupně plní přilehlé betonové plochy neotřelým výtvarným uměním a nespočetnou množinou angličáků :-)
V sobotu ráno se pouštíme do stavby 70 cm, což se daří vcelku rychle, takže i na přípravu 3 cm zbývá dostatek času. 
Letos nás lehce zaskočil PD dětí a mládeže, jelikož trval 3 hodiny a začal již v 10 UTC, čehož jsme si všimli vcelku nádodou. Sedmdesátce se věnovala naše nově vznikající omladina - "velký" Michal a Jenda 1BDT. Na dvoumetru pod dohledem Dana 1TDO pileupoval "malý" Michal s Radanem. 
Atmosféru lépe přiblíží ilustrační fotografie. 


Jenda BDT, m. Michal, v. Michal, Béda VDJ, Pavel ADT, Dan TDO, Jan ZHS + ksichtící se Štěpánek, Verča + Šimonek, Radan.
 Šimonek, ve stanu Štěpánek.
 Pavel 1ADT instaluje 3 cm.

 Pracoviště 3 cm.

Polní den 2018, OK1KPA, REPORT 3cm

Letošní PD byl plný zážitků, ty proberu prodrobněji v dalším reportu.
3 cm stavíme letos vcelku s předstihem, tak mám čas na přípravu pracoviště. Pohled na bouřkovou mapu si nechávám na poslední chvíli. V Alpách je bohužel nebe bez mráčku, takže závod bude ubíhat dost pomalu. 
V sobotu jsou podmínky dost mizerné, nejdelším spojení je DL0GTH z JO50, spát jdu kolem jedné ráno. K rádiu usedám v 6 a na tropo se daří 9A1CMS z JN86, HA5HY z JN97 a S51ZO z JN86, což mi zlepšuje náladu. Občas prochází DF0MU z JO32, ale 1W na něj nestačí. Další stanice se na kst domlouvají jen stěží. Vždy, když začínám propadat trudomyslnosti, tak jdu grilovat :-) V neděli se podařilo jen 10 spojení. Nejbližší RS byl přes 300 km a na něj jsme bohužel neviděli.

Valid QSOs: 30
Sum of dist.: 5 088 km
QRB/QSO: 169

ODX: 9A1Z from JN86 at 369 km
RIG 3cm: 1W at 60cm dish



 

Provozní aktiv 06/2018, OK1ZHS

Poprvé mi vyšel PA na víkend v Nové Vsi n. P. Rádio zapínám ve chvíli, kdy začíná závod. Přes moji velmi skromnou výbavu to vcelku hezky odsejpá. Ke konci první hodiny dávám výzvu a na ni přichází 9A2YF z JN85, na 2 el. to není špatné :-) Další DXy jsou už náročnější, po chvíli boje loguji také ODX 9A0V z JN95. Nejsnáze prošel asi S56P z JN76, na HA stanice z JN97 jsem se bohužel nedovolal, i když měly pěkné signály. 

Valid QSOs: 56
WWL: 17

Points: 3179
QRB/QSO: 174
ODX: 9A0V from JN95 at 661 km

RIG 2m: TR-751A, 25W at 2 el. DK7ZB
QTH: Nová Ves nad Popelkou, JO70QM, 500 m asl., 3 m agl.






 Po zkušenostech z minulého závodu tahám napájení přímo z autobaterie.

 

Mikrovlnný závod 2018, OK1ZHS, report 23 cm

Transvertor na 23cm jsem již testoval o 1. Subregu ze Spálavy. Doma na něj nezbylo místo, tak skončil v Praze v radioklubu. K transvertoru jsem dostal 2 staré loop Yaginy G4JVL, jednu jsem provisorně instaloval na budník rk tak, aby dualband DK7ZB viděla nad blízké paraboly.

Závod rozjíždím přesně v 16:00 a po chvílí je jasné, že to bude dost náročné. Díky 10 m RF240 a absenci LNA, mně to moc neposlouchá. Vyzobávám hlavně OK stanice, občas projde i nějaký silný OM nebo blízký DL. Chvíli před odchodem z rk se na několikátý pokus daří HA5KDQ z JN97, který je dlouho dobu ODXem. Po 4 hodinách provozu mám cca 20 spojení. Ve 20:30 mizím na oslavu narozenin.

K rádiu usedám opět v 09:00 a jde to opravdu ztuha. Zkouším domluvit HA6W z KN08, jenž se v sobotu nepodařil. Kupodivu jde hned na první pokus, takže loguji nový ODX. Po 4 hodinách strávených u rádia jdu na oběd a po návratu zpět dělám DJ5AR z JN49, který má perfektní signál a spojení je dílem okamžiku. Ve 14:00 vypínám rádio a mizím na pokračování oslavy narozenin :-)

Valid QSOs: 30
Sum of dist.: 5259 km
QRB/QSO: 175
ODX: HA6W from KN08 at 498 km 

RIG 23cm: 10W, 28 el. G4JVL
QTH: OK1KUR, Prague 6 - Dejvice, JO70EC, 220 m asl., 30 m agl.





Letitý transvertor původně sloužící v rk v Českých Budějovicich, na něm home made transceiver Jantek zakoupený od Libora OK1JTZ, lehce doplněný Danem OK1TDO.
 

2. Subreg. 2018, OK1ZHS, REPORT 2m

V sobotu po příjezdu do Pardubic jsem po uspání potomků dal na balkon cestovní 2 el. DK7ZB, jelikož ke 4/5 el. nemám momentálně kabel. Podmínky byly docela dobré a stanice kolem 400 km procházely bez problémů. 
V neděli ráno se objevil SK7MW z JO65, hrál 59. Po chvíli se i s ním daří spojení. Pak stíhám rozdat už jen pár bodů a mizím s rodinou do ZOO ve Dvoře.

Valid QSOs: 39
Sum of dist.: 7189 km
QRB/QSO: 184
ODX: SK7MW from JO65 at 626 km

RIG: 25W at 2 el. DK7ZB
QTH: Pardubice, JO70VA, 220 m asl., 40 m agl.
 





2. Subreg. 2018, OK1KPA

Letošní druhý subregionál jsme pojali pracovně. Obložení naší maringotky přivezené na Spálavu v první polovině osmdesátých let již nebylo úplně v dobré kondici, tudíž padlo rozhodnutí o jeho obnově. Přípravný tým ve složení: Dan 1TDO, Pavel 1ADT, Karel FIS, Petr 1ULL a Béda 1VDJ navrhl postup rekonstrukce a zajistil nové palubky pro obložení jižní strany, kterou již v krajních případech i sněžilo. Celou sobotu jsme věnovali pokládaní palubek, kde krom přípravněho týmu působil i tým vykonávající dělnické práce: Jenda 1BDT - natěrač, Michal - natěrač, Michal - natěrač a já - 1ZHS ve funkci pomocného instrumentáře. Obložení jsme dokončili v sobotu večer a vypadá to pěkně :-)  Tou dobou také mládežník Michal rozdal několik bodů na 2 m a většna z týmů se rozjela do svých domovů.
Mě ovšem svrběly prsty a chtěl jsem dát alespoň na chvílí 3 cm na stativ, bohužel chyběla jedna mezitrubka, tak 3 cm putovaly zpět do boudy a já zmizel též do domácnosti, jelikož žena na neděli naplánovala ZOO. Vysílání jsem ale úplně nevzdal, o tom v příštím reportu :-)

1VDJ, 1ADT, Michal, 1FIS a 1TDO

 Okenice se dokončí později

Velikonoční závod 2018, OK1ZHS

V neděli ráno teploměr ukazoval 0 stupňů. Moc se mi z vyhřátého klobouku kouzelníka Pokustóna nechtělo, ale nakonec jsem vše naházel do škodovky po dědovi a vyrazil na kopec za statkem. Vítr byl víc než svěží, takže anténu stavím jen na jeden vodovodní trubkus. 
Závod rozjíždím kol 11. Jedu s cca 10 W, jen vyjímečně přepnu na 25 W. Daří se dvě spojení nad 400 km, 9A3DF z JN86 a Drahoš DK2DTF z JN49, který je mojí výbavou vždy lehce stresován :-D Předposlední hodina závodu byla už velmi slabá, ale chci rozdat body dětem, tak držím až do konce závodu. Poslední hodinu to zase trochu odsejpalo.
Závod jsem chtěl jet z autobaterie, bohužel přes zásuvku nešlo tahat ani 5 A, tak přišla na řadu gelovka 12 Ah.
V závodu dětí se podařilo 7 spojení.

Valid QSOs: 49
Sum of dist.: 5852 km
QRB/QSO: 112
ODX: 9A3DF from JN86 at 487 km

RIG 2m: TR-751A, 25W at 2 el. DK7ZB
QTH: Nova Ves nad Popelkou, JO70QM, 500 m asl., 2.5 m agl.



 Contestové pracoviště :-D

1. Subreg. 2018, OK1KPA, REPORT 70cm

Závod jsme pojali rekreačně. Na kopec přijíždíme současně s Danem 1TDO. Můj Favorit bohužel sněhovou nadílku těsně před kopcem nezvládá, přesedám tedy do auta k Danovi. Na Spálavě již Béda 1VDJ, Petr 1SVP a Petr 1ULL připravili ke vztyčení malý stožár se 70 cm anténou. Ještě přidáváme 23 cm anténu, jelikož chci otestovat prastarý transvertor (10 W out), který mi Dan zotavil.  
2 m rozjíždí Béda, 70 cm já s cca 3 hodinových zpožděním. Kolem 21. se přesouváme do místního kulturního zařízení, kde v družném hovoru setrváváme do 24. hodiny. 
Po našem příchodu zeje 70 cm prázdnotou, po druhé hodině si jdu lehnout. V deníku je asi 60 spojení. V 8 opět usedám k rádiu, ale velké pile upy se nekonájí. V neděli se již žádné spojení nepřehouplo přes 700 km, potěšil OZ9FW z JO65. ODXem zůstal sobotní OR6T z JO20.
Na 23 cm jsem občas rozdal body, ale HM 2 m budič není bohužel moc odolný. I tak se podařilo několik pěkných spojení, takže jsem spokojený.

Valid QSOs: 112
Sum of dist.: 26831 km
QRB/QSO: 239
ODX: OR6T from JO20KV at 779 km
RIG: 200 W at 21 el. F9FT
 





 

Zimní QRP závod 2018 za OK1KPA

Po páteční domluvě jsem v neděli ráno vyzvedl cestou na Spálavu několik nadšenců nemajících co v pěknou slunnou neděli lepšího dělat, než se vyjet vyvětrat na kopec. A tak jsme v sestavě Béda OK1VDJ, Petr OK1ULL, Jenda OK1BDT a já OK1ADT vyrazili vstříc Železným Horám.

ještě holý stožár a psí doprovod

Hurá jsme nahoře. Odemknout, vyndat žebřík, antény, kabely a šup s tím na stožár. Počasí přeje. Ze střechy je nepříliš daleký zato nádherný rozhled. Dále vše zapojit odzkoušet, připravit deník. Hurá, vše je funkční.

OK1VDJ a OK1BDT vyskladňují anténu


Začíná zápolení a usedám k rádiu na první hodinu závodu. Spojení vcelku dobře přibývají. Střídá mne OK1ULL a heroidsky pokračuje až do konce nejen sedmdesátky, ale zvládá i celý čas dvoumetru.

Jdeme se synkem prohlédnout, a poté poopravit trosky hradu Grófa Kákocziho. Oprava jde překvapivě dobře a rychle.

oprava po orkánu Herwart z 28. října

A tak se vydává delegace OK1KPA na návštěvu konkurence OK1KUR, zápolících u nedaleké vesničky Krásné.

návštěva u OK1KUR

Po příjezdu na místo zrovna probíhá spojení OK1KUR s OK1KPA, proto zdravíme zpět na Spálavu.
Následuje zhodnocení plánů nadcházející sezóny, rozdělení několika úkolů pro další rozvoj.

Vracíme se pro OK1ULL. Příjemně vymrzlí se vracíme do města perníku - toho tmavého.

máš tu ještě psa!
  Pásmo 2m

Valid QSOs: 55
Sum of dist.: 6500 km
ODX: 9A2SB from JN95 at 519 km
RIG: 10W at 8 el. Yagi, IC910


Pásmo 70cm

Valid QSOs: 39
Sum of dist.: 4700 km
ODX: 9A2SB   JN95 519 km
RIG: 10W at 20 el. Yagi, IC910