T-DAB u Holic?




Myšlenka vzniku digitálního rozhlasového vysílání se objevuje už na konci sedmdesátých let.
Vývoj DABu začal v roce 1987 jako evropská záležitost pod názvem Eureka 147

Na opravdový začátek vysílání pro veřejnost bylo třeba počkat až do 1. června roku 1995. Tuto novinku si mohli jako první vychutnat obyvatelé norského Oslo. BBC následovalo NRK v září téhož roku.
Od roku 2000 je Forum WorldDAB (dříve forum EuroDAB) zodpovědný za technickou údržbu EU-147 a standardu DAB. V roce 2005 se Česká republika stává první východoevropskou členskou zemí Eureka.



Dnes se však převážně používá druhá generace nazvaná DAB+, a to i u nás. Pro digitální pozemský rozhlas na VKV byla předurčena celkem tři pásma, a to 174 - 240 MHz a 1452 - 1493 MHz (1480-1493 satelitní DAB). Od používání prvního pásma tj. 47 - 68 MHz (kanály 2A-4D) bylo upuštěno. Polarizace, až na několik málo experimentů, se používá vertikální.

Hlodající myšlenka - a proč nezkusit to, co ti kapitalisté již nějaký pátek mají možnost používat? Počátek mého zkoumání a hloubání o DABu byl před dvěma lety na Borech v Plzni. Tedy přesněji na střeše jednoho obchoďáku v průmyslové zóně Borská pole. Při revizi ant. systému mě napadlo: když tu hrají bavorské televizní multiplexy, tak co digitální rozhlas? A na improvizovanou anténu z kusů koaxu se signál na spektráku objevil.

Další impuls k realizaci nastal zrušením vysílacího stanoviště radioklubu OK1KCI v Pardubicích. Část antenního šrotu se převezla ke mě a přiodložila ke hromadě anténího bordelu.



Ráhna o délce 3,3 metry a dostatek prvků o průměru 4mm - počítač vypočetl, já vyrobil a potom také na stožár vynesl. A ejhle, německý signál na spektráku byl i ve středu východních Čech.



Jak a hlavně čím dále zpracovat signál? Po různém pátrání na netu, jednom omylu KDE sehnat, neboť toto je problém, vzhledem k mým základním požadavkům.
Jednoho podzimního dne jsem se dočkal a z hlavního města Svobodného státu Bavorského dorazila škatule s nápisem YAMAHA. O neduzích a výhodách příjmů DAB 200/1500 MHz vs. FM 100 MHz a technického popisu nechám na jindy. 



Nyní už jen prosté konstatování co jsem anténou zachytil. Z českých vysílačů provozovaných firmou Teleko: Praha kanál LA (parabola 120cm) a Černá Hora kanál LH.
Obsahuje několik programů Českého rozhlasu, rádio Proglas, Seejey rádio, Gama radio
a několik stanic italských a dokonce i z Vatikánu.
stranky Teleko

Bavorské vysílače: Ochsenkopf 11D a 12D, Hoher Bogen 11D a 12D, pravděpodobně i Dillberg 11D a Hohe Linie 5C.



Saské vysílače: Drážďany 9C a 5C, Lipsko 6C, Halle 11C, nedaleko Chemnitz 12A.
Slušný seznam německých vysílačů je zde.


Poznámka na závěr: Ač jsem téměř výhradní posluchač pořadů Českého rozhlasu, tak mi připadalo, že na Štědrý večer je trávník u sousedů v Bavorsku "poněkud zelenější".
Inu v čase někdy mezi půl šestou a šestou večerní jsem hledal vánoční hudební podkres tradičnímu ději a na ČRO 2, 3, D-dur jsem nic vhodného neobjevil. Avšak na stanicích Bayern 1 a Antene Bayern hráli přímo skvostně, a to bez reklam či nejapného kafrání. Zvolil jsem BR1 a v 19 hodin jsem přepl na druhý jmenovaný program, neboť na BR1 začal pořad o zvonech alpských klášterů...

A pak-li že jste dočetli až sem, tak vám vinšuji pevné zdraví, příjemný další rok

a nadšencům s možnosti poslechu rozhlasu via DAB kvalitní příjem

a všem vašim drahým polovičkám spoustu tolerance.

Přehled našich umístění v roce 2012

Přehled našich umístění v letošním roce je uveden níže. Předchozí souhrny umístění jsou zde: 2009, 2010, 2011.

Výsledky dosažené pod OK1KPA

 Výsledky dosažené pod OK1KCI

V Mistrovství České republiky na VKV jsme, podle webu OK2KJT, skončili na 14. místě.

38. Radioamatérské setkání Tatry 2012, Poprad

Když jsme začali letos plánovat výpravu do Popradu na 38. ročník radioamatérského setkání objevil se nápad, že vzhlem k dostupnosti a pohodlnosti cestování pojedeme vlakem.
Vyrazili jsme z Pardubického nádraží v sestavě Standa OK1UUS s Evičkou, Ondra OK1CDJ se Sašou OK1RS, Honza OK1ZHS s Verčou, Martin OK1ELA a já Ivan OK1TPW.
Cesta uběhla velmi rychle a odpoledne jsme dorazili do Popradu, kde na nás čekala poslední část výpravy Bob OK1CDK s Janou.
Po příchodu do hotelu Satel a ubytování jsme vyrazili na místní burzu. Ondra a Saša rozbalili svůj stánek a začali prodávat své produkty. Páteční večer jsme strávili rozhovory v rámci Aperitiv baru. Na letošním setkání bylo znát relativně menší počet účastníků. Noc na sobotu jsme někteří mírně prochladli v nevytopených pokojích hotelu a Honza se dokonce v noci vypravil na recepci pro přímotop, aby s Verčou neumrzli.
Ondra OK1CDJ a Saša OK1RS u jejich stánku na burze
Po probuzení do slunečné soboty nás čekal náročný sobotní program. Ondra se Sašou rozbalili svůj Hamshop, ostatní jsme korzovali po burze.
Pohled z balkonu hotelu na Lomnický štít

Před oběděm jsem měl domluvenou s pořadateli přednášku na téma APRS a tak se část výpravy přesunula do kongresového sálu, kde mi ostatní tvořili část posluchačů.
moje snahy o propagaci systému APRS na Slovensku
I přez drobné organizační zaváhání se mi podařilo přednést připravený obsah a doufejmě, že se podařilo navnadit další uživatele tohoto systému nejen na Slovensku. Martina OK1ELA moje přednáška doufám nadchla až tak, že jsem mu zapůjčil tracker a jeho cesty se již v systému APRS dají najít. Pokud bych chtěl použít slova klasikova, tak bych poznamenal, že nemusí pršet, stačí jen když kape!
hotel Satel ve kterém se setkáni konalo s pozadím Tatranských štítů
Po obědě jsme se vypravil na vycházku do centra prosluněného Popradu. Navštívili jsme i kavárnu, kde se každý občerstvil k maximální spokojenosti. Po krátkém odpočinku se přiblížil závěrečný večerní Hamfest. Po zkušenostech z loňského roku jsme si podrobili personál a podařilo se nám objednat obložené mísy, takže o večerní občerstvení nebyla nouze. V průběhu večera se někteří účastníci rozhodli předvádět taneční kreace a tato snaha vydržele až do pozdních ranních hodin.
část Pardubické sekce u baru: OK1UUS,OK1TPW, OK1CDJ, OK1RS, Verča, OK1ZHS
tenční kreace členů naší výpravy
Nedělní dopoledne jsme vyplnili procházkou a návštěvou kavárny v centru Popradu a v poledne jsme vyrazili vlakem zpět do OK.
Setkání bylo tradičně velmi vydařené a podnětné a nezbývá než se těšit na další ročník.
rozloučení s Tatranskými štíty

čekání na příjezd vlaku do OK

Tropo podmínky 14.11. 2012

Hepburn již o víkendu naznačoval, že by se mohlo něco dít směrem na západ. Dneska v pozdní odpoledne jsem nahlédl do dx clusteru a Jirka 1FD spotoval F stanice z IN čtverců. Vyrazil jsem na OK1KUR, ale Paříž byla dost slabá. Slyším akorát F6DKW z JN18, max 539. Domlouvám F5JNX z JN37, oboustranně 599. Je ovšem za rohem. Po chvíli dostávám info, že F1BJD/p z IN98 burácí 59. Já ho beru od 53-55, ale není moc dobrý telegrafista, takže mě nebere. Nakonec se daří na SSB. A propos, stále (1922 UTC) ještě stabilně hraje na 144285 :-)
Ve čtvrtek jsem měl sice dovolenou, ale na klub jsem se dostal jen asi na 3 hodiny. Hromada stanic, výše položených, si užívala přísun G stanic, ale u mě v dolíku ani ťuk. Jenda 1MAC si liboval, jak na 70cm chodí G na výzvu s jeho 40 Watty. Zkoušel jsem tradičně Maurice F6DKW z JN18, ale byl max 529, což na spojení nestačilo. Těsně před odjezdem do Pardubic se na pásmu objevil Frank F5SE/p  z JN19 s perfektním signálem. Z Prahy ho mám "jen" na 70cm, takže spojení na 2m potěšilo.

RIG 2m: 40W at 5 el. DK7ZB, FT897
RIG 70cm: 15W at 8 el. DK7ZB, FT897
QTH: Prague 6 - Dejvice, JO70EC, 220 m asl., 30 m agl.




Jednoduchý způsob záznamu spojení

Tento krátký článek je určen hlavně těm, kteří nepoužívají výpočetní techniku často a představa instalace a nastavení softwaru pro zachytávání zvuku je děsí.
Zejména při výjimečných podmínkách šíření na VKV máme občas chuť si zajímavá spojení zaznamenat. Asi nejjednodušší přístup spočívá ve využití programu Záznam zvuku, který je součástí systému Windows.



K ovládání slouží jediné tlačítko (Spustit záznam), jež se po stisknutí změní v tlačítko Zastavit záznam. Soubory jsou, v případě Windows 7, ukládány v komprimovaném formátu wma.


Stačí tedy pouze propojit výstup transceiveru pro sluchátka se vstupem zvukové karty pro mikrofon (většinou zdířka Jack 3.5 mm ružové barvy). 
Abychom zachovali možnost poslechu pásma, tak je dobré použít Jack rozdvojku. Mně se osvědčilo kabelové provedení. Pokud používáte notebook s vestavěným mikrofonen, je nutné vestavěný mikrofon (pravým tlačítkem myši na ikonu reproduktoru na hlavnim panelu, zařízení pro záznam) zakázat (pravé tlačítko myši). 


Pokud je Záznam zvuku spuštěný během změny mikrofonů, ukončete jej a poté opětovně spusťtě, aby využíval právě nastavený mikrofon.  Dále je možné nastavit zesílení vstupu (karta úrovně).
 

A1 Contest 2012, OK1ZHS

Víkend jsem měl společensky dost nabitý, takže na A1 mně zbyly jen cca 3 hodiny v neděli. Při pití kávy jsem udělal 50 spojení. Velmi pěkný signál, stejně jako loni, produkoval 7S7V z JO65 a také I5PVA/6 z JN63, jehož signál byl s QSB od 519  do 599.

Valid QSOs: 50
Sum of dist.: 10456 km
QRB/QSO: 209
ODX: I5PVA/6 from JN63GN at 741 km

RIG: 40W at 5 el. DK7ZB, FT897
QTH: Prague 6 - Dejvice, JO70EC,
220 m asl., 30 m agl.





Duct konečně sestoupil až do Dejvic

V úterý se konečně otevřela pásma i z nízkých nadmořských výšek. Na rádio jsem neměl čas, ale i tak jsem pár spojení domluvil. Z Paříže přicházely perfektní signály a bylo možné navazovat spojení i s mojí téměř QRP výbavou. Nejvíce potěšil F5SE/p z JN19 a F6DKW z JN18, kteří na 70cm hýbali s-metrem.
Ve středu jsem skočil na klub brzo ráno, ale na pásmu nebylo ani živáčka. Večer mně pak přišla sms, že Jean-Noel F6APE z IN97 v Praze burácí 59. Kolem 2015 přicházím na klub, 2m pásmo je úplně vymetené. Zkouším sked s F6APE a jeho stabilní signál mě vcelku překvapil, dostávám 529 a spojení na 1140km je komplet :-) Na 70cm spojení neprošlo.

RIG 2m: 40W at 5 el. DK7ZB, FT897
RIG 70cm: 15W at 8 el. DK7ZB, FT897
QTH: Prague 6 - Dejvice, JO70EC, 220 m asl., 30 m agl.





Tropo podmínky od 18.10. 2012

Hepburn naznačoval, že by od čtvrtka mohly být pěkné podmínky do LY, UA, UR, YU apod. Večer jsem zaběhl na klub a vyzkoušel pár skedů na 70cm. Podařil se klasický SP2DDV z JO83 a také HA8MV/p z KN06, což je pro mě na 70cm nový čtverec. Podmínky byly mírně zvednuté, ale jinak aktivita stanic tradičně nízká. 
V pátek jsem opět zašel odpoledne na klub, prolaďuji majáky na 70cm a OE3XMB z JN77 a SR6UHC z JO80 hrají ve velké síle. Po chvíli se na chatu objevuje Zlatko 9A2SB z JN95 a zkoušíme 70cm, nakonec se spojení na 600km daří, opět těší nový #. Nikdy předtím celé spojení neprošlo.
Pěkné podmínky si uživají zejména stanice na východ od nás, YO8-UA3, EW. V clusteru byly k vidění i spojení delší 1000km s využitím frekvenční modulace. 
Přes víkend podmínky pokračovaly jen z vyšších nadmořských výšek. V Praze byla pásma prostá dxů. Situace se zlepšila až v pondělí, kdy stanice z SP, OK2, OK1, 9A pracovaly s ON, PA, DL, F i G. I když mám tento směr dost zavřený, tak na 2m prošlo alespoň pár blízkých F a PA: F6DCD z JN38, F1BBW z JN38, F5JNX z JN37, DL6YBF z JO31, PA2CHR z JO32, což je první PA, co se mi podařil z Dejvic. Slyšel jsem i F5SE/p z JN19 a na 70cm F1BBW, ale spojení se nekonala.

RIG 2m: 40W at 5 el. DK7ZB, FT897
RIG 70cm: 15W at 8 el. DK7ZB, FT897
QTH: Prague 6 - Dejvice, JO70EC, 220 m asl., 30 m agl.


 

VHF a "UHF" Contest 2012, OK1KPA

S menším zpožděním zveřejňuji report z VHF Contestu, který  celý odejel Béda OK1VDJ. Statistiky závodu jsou uvedeny níže.
UHF Contest jsme v hojném počtu strávili na chaloupce u Dana 1TDO v JN79TX, kde probíhala veselice na počest narození malé radioamatérky Barborky, dcerky Ivana 1TPW a jeho Terky. Milé prostředí, dostatek pokrmů a nápojů nám kompletně zhatily vysílání. UHF Contest mohu okomentovat tradičním Bédovým rčením: "Zase jsme dělali vše proto, abysme nemuseli vysílat" :-)

Valid QSOs: 477
Sum of dist.: 141678 km
QRB/QSO: 297
ODX: PA6NL from JO21BX at 849 km

RIG: 300W at 9 el. DK7ZB, IC-746PRO
QTH: Spálava, JN79US, 663 m asl.





Prdec BYL ve vzduchu


Tak sen se stal skutečností, krátce před půl šestou náš expediční tým OK1NZJ, OK1ZHV, OK1FMS a OK2PBL vzlétl do nebes - tedy správně s ham friendly společností www.donebes.cz.
Podrobnou reportáž připravíme - stručně - na 2 m byl Vojta Ok1ZHV/am s pendrekem - yagina zůstala na baráku, Martin OK1FMS/am měl rozzářený výraz, když zvládal pileup na 20 m CW (a ještě přitom monitoroval hradecké nádraží), já díky pustému bandu 70 cm jsem mohl fotit a dělit se společně s Jirkou OK2PBL/am o sporadická QSO, no a závěr jsem se  potil já - OK1NZJ/am v pileupu UA, UT a EA stanic. Přesto jsme s Martinem společnými silami ulovili VK5 ..., doma v mailu byl pozdrav od KC3 ... s SWL reportem a sdělením, že jsme byli na východním pobřeží USA nejsilnější EU stanice, ale byla tam "EU wall". 
Shrnuto - balón je skvělá věc, dá se i vysílat, zážitky mohutné, jen se člověk musí smířit s tím, že tak 25% času jsou zapnuté hořáky, no a to není slyšet nic. Zase to ale příjemně hřeje na hlavu :)
Po hodině a půl letu jsme přistáli na poli u vesnice Výrava a tři z nás absolvovali balonářský křest a byli jsme povýšeni do šlechtického stavu.
Za osádku balónu ve složení baron Zdeněk von Výrava, baron Vojta von Výrava, baron Jirka von Výrava a již postarší šlechtic Martin von Malšova Lhota zapsal Zdeněk, OK1NZJ /am.



Pětinásobně zrychlené video od startu u Labe pod Hradcem po Librantice. Další video se záznamem z balónu chystá Vojta OK1ZHV

1. část fotek najdete na: http://ok1ohk.zonerama.com/

Prdec "snad" konečně ve vzduchu

Tak, snad to vyjde - nový termín startu je pondělí, 17.9.2012 opět asi před 18. hodinou od jižního okraje Hradce Králové, předpokládané trajektorie jsou na obrázku, vlevo při letové hladině 500 metrů, uprostřed 1000 m a vpravo v 1500 metrech. 
Na frekvencích 14,045, 14, 275, 145,262.5, na 2m asi i SSB, možná i 433,500 se těší OK1NZJ, OK1ZHV, OK1FMS, OK2PBL

I s malým kašpárkem se dají dělat pěkná spojení

Je tomu právě rok, co jsem poprvé odejel 70cm NAC s kratičkou, 5/8 elementovou, dualbandovou DK7ZB anténou. Řekl jsem si tedy, že uplynulý rok lehce zrekapituluji. 

Anténu mám umístěnou v Dejvicích cca 30m nad zemí s tím, že západ i jihozápad je zavřený. Zalistoval jsem v denících a sestavil top ten pro tropo a Es na 2m a tropo na 70cm. Používám pouze holou FT897 a 15m RF240. Es spojení jsou uskutečněná s TR751, tedy s cca 20W na anténě. 





Prdec na zemi místo ve vzduchu

Ano, bohužel, když se před 16. hodinou začala tvořit nad Železnými horami první bouřka z tepla, bylo jasné, že je let ohrožen. No a když bouřka mohutněla a přesouvala se nad Hradec, po dohodě s pilotem jsme let zrušili. Nechtěli jsme naplnit výrok, že balón se dostane do bouřky jen jednou v životě pilota i posádky.
Další termín máme na pondělí, 17. září. Pokud ani toto nevyjde, můžeme zase až v říjnu - ale to by muselo být hezky, přeci jenom ve slibované výšce už bude chladněji.
Dnešek měl dva světlé body - viděli jsme z oblohy padat stříbro - viz video na youtube, no a Jirka OK2PBL si od Uničova zajel na otočku na večeři do Hradce :-)

Prdec ve vzduchu - poslední info:

Takže - start v úterý 11. 9. 2012 asi někde od jižního okraje Hradce Králové, předpokládané trajektorie jsou na obrázku, vlevo při letové hladině 500 metrů, uprostřed 1000m a vpravo v 1500 metrech. Záleží na pilotovi. Může nastat alternativa, že se studená fronta urychlí, respektive zesílí vítr před ní, ale doufejme, že to vyjde.
Na pásmu budou OK1NZJ, OK1ZHV, OK1FMS, OK2PBL a hlídat nás bude zkušený pilot, pan David, www.donebes.cz.

Prdec ve vzduchu - pokud to dopadne

Po loňském fantastickém výletu na křižník Belfast do Londýna přichystala Hradecká sekce Prdec další bláznivou akci:
Už několik let obtěžuji rodinu, že k letošním půlkulatým narozeninám, které se z obou stran čtou stejně, akutně potřebuji zaplatit let balónem. A když se termín blížil, začal jsem sondovat situaci, nakonec zvítězila firma DLNK computers z České Skalice, která jako hobby provozuje balónové létání  - www.donebes.cz
První setkání s pilotem p. Línkem bylo sondovací - pak už jsem se zeptal, zda by mu nevadilo, pokud bych během letu balónem zkusil vysílat na amatérských pásmech. Vzhledem k tomu, že ajťáci se vždycky dohodnou, i u něj se projevil zájem o to, jaké by to bylo, kdyby se z jeho balónu během letu vysílalo. Abych nerušil ostatní normální pasažéry v koši, vznikla myšlenka uspřádat komorní radioamatérský let pouze se členy OK1OHK našeho sdružení Prdec. 
Abych to zkrátil - Martin OK1FMS navrhnul anténu, já zapůjčil na přípravy FT857-ku a mělo se letět koncem dubna. Bohužel, Vojta OK1ZHV měl vážné rodinné problémy, tak se let přesunul na začátek září.

A tak se přiblížil DEN D - měli bychom letět v úterý, 11. září odpoledne.

Čas a místo startu upřesním v pondělí či úterý dopoledne - záležet bude na směru větru, aby nás to nezanášelo nad letiště v Pardubicích, do Polska apod. Ale bude to pravděpodobně Česká Skalice, co jsem koukal, teď v září se startuje většinou v 17:00 našeho času.

Obsazení koše - Zdeněk OK1NZJ, Vojta OK1ZHV, Martin OK1FMS, Jirka OK2PBL.

Vybavení a pásma - FT857 pásmo 14 MHz cca 20 wattů do drátové antény, kterou Martin OK1FMS odzkoušel letos v Chorvatsku, provoz hlavně SSB, ale Martin OK1FMS touží po cw spojení z balonu. Na dvoumetru budeme mít FT817 s delším teleskopem a bezúdržbákem na 12V, slyšet budeme na "klubovém kmitočtu" FM 145,262.5 nebo na SSB.
Poletíme 6 místným balonem se zkušeným pilotem panem Línkem, který se koncem srpna vrátil  z Mistrovství světa v létání horkovzdušnými balóny v Battle Creek, stát Michigan, USA, kde - ač poprvé na MS, tak byl z 99 balonů celého světa na 21. místě, před posledním dnem dokonce 12!!! Bohužel nervozita - poprvé na tak velkém závodu - udělala svoje, ale i tak to byl obrovský úspěch. A má tak samozřejmě plnou důvěru jak nás, tak našich XYL.
Tak nachystejte antény, rádia - věříme, že na 2 metrech nebude široko daleko problém se slyšitelností a QSO půjde i na ručku.
... A držte nám palce, ať dopadne počasí, let, vysílání a ať končíme měkkým přistáním !

73! Zdenek, OK1NZJ

PS: Abych nezapomněl - ve stejném složení se na přelomu července a srpna 2013 chystá "expedice Morokulien" - čtyři dny přes DE, OZ a LA, tři dny na velice lukrativním HAM místě jako SJ9WL nebo LG5LG, 3 dny přes SM a DE zpátky. Ale na to je ještě času plno. 

Tropo podmínky od 6.9. 2012

Jak již napsal Pavel 1ADT, od čtvrtka 6.9. se utvořily dobré podmínky směrem do G a F. K rádiu jsem večer skočil jen na chvíli, jelikož jsem neměl po ruce počítač a na pásmu, kolem 18 UTC, u mě nebylo nic. Podmínky se zvedly někdy kolem 20 UTC, tou dobou jsem byl s Jirkou OK2LOL na Strahově. Musím ze Strahova něco upít, když mi cloní na západ.
 
Ráno jsem vyrazil na klub někdy před sedmou a hned se snažím domlouvat nějaké F. F6GNJ z JN08 hraje 529, ale záhy mizí. Domlouvám F6DKW z JN18, ale je max 519, píšu Timovi G4LOH z IO70 a po chvíli mě volá v síle kolem 539, bohužel mě jen tuší a za chvíli musí QRT. Po hodině je ale zpět a se signálem 559, dává mně 539, takže mám alespoň co zalogovat. Pak ještě několikrát zkouším F6DKW, ale už u mě neprochází. O víkendu se možná s YL Verčou otočím na Spálavě za Bédou, tak třeba podmínky vydrží.
 
 

2 a 2 = 3, aneb večerní tropo 6.9.2012

Ano, z mého unaveného pohledu je tento příklad skutečně tak. Očekávané podmínky se dostavily, a tak i já asi hodinu před půlnocí se dostal k rádiu. Za dvě hodiny, dvě kompletní spojení a tři tisíce km. Obě spojení byla do kraje Obelixe ci Asterixe a uskutečněna byla modem ssb. Přepínám i na vyšší pásma, tam však nic neslyším.
Jdu raději do hajan s myšlenkou, že zítřejší plnění plánu je ohroženo a nebude asi na 137%...



F6KHM  IN78RJ   1500km
a soused
F8DBF   IN78RI    1501km

Anténa YU7EF  17 el.a 100W.

VHF Contest 2012, OK1ZHS

Závod jsem, stejně jako I. subregionál, odjel z Prahy. Překvapily dobré podmínky směrem do YU. Již před závodem dělám několik spojení do JN94, YT5M a YT1T, kteří měli stabilní signál.
Závodu jsem se věnoval jen cca 12 hodin. Prvním DXem byl standardní SK7MW z JO65, pak se samozřejmě snažím domluvit nějaké YU a YO. Prvního dělám YT4B z JN94 a YR1A KN16, což je pro mě nový #. Ač měl stabilní signál, spojení jsme dokončili asi po 10 minutách. V průběhu závodu přibývá YU1EF z KN05, škoda nedokončeného YU7ACO z KN05. Top ten doplňuji šňůrou 9A z JN95, v čele s 9A0V. Celkovým ODXem se stal YT7C z JN94.


Valid QSOs: 118
Sum of dist.: 26938 km
QRB/QSO: 228
ODX: YT7C from JN94XC at 790 km
RIG: 40W at 5 el. DK7ZB, FT897
QTH: Prague 6 - Dejvice, JO70EC


  


Spartakyáda 2012

Již pátý ročník srazu Spartaků se konal minulý víkend tj. od 10. do 12.8.2012 v Trhové Kamenici. Na sraz jsme vyrazili v sestavě já s Žábou a Milda s Lenkou s jejich Octaviií 60´. Sice je Spartakyáda sraz původně určený jen pro Spartaky, nakonec letos pořadatel udělil vyjímku a do soutěže pustil i Mildovu Octávku.
 Výřad Pardubických vozidel na náměstí doplnil ještě pan Doležal se svým nádherným Spartakem z roku 1955.
Trasa orientační soutěže, která byla letos laděná na téma "Olimpiáda" (tento název je správný a není v něm žádný překlep) a vedla směrem na jih od Trhové kamenice. Po cestě nás čekalo několik úkolů, které byly laděné v duchu sportovních disciplín.
 Jednou z disciplín byl i vodní slalom, kde každý účastník musel nejprve z papíru vyrobit improvizované plavidlo a s ním posléze projet na čas vytýčenou dráhu. Dle mého pohledu na dráhu je vidět to obrovské soustředění před strartem parníku na trať.
 Trasa orientační soutěže se půlila ve Žďáru nad Sázavou, kde jsem si musel pořídit skoro by se dalo říci kýčovitou fotku s kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Kostel je zařazen na seznam památek unesco a v kombinaci z Žábou v popředí jsem zkrátka nemohl jinak.
V druhé části etapy nás čekaly další záludné úkoly, jako třeba "box", kde bylo za cíl zaparkovat na přednost nejen do patřičné vzdálenosti od improvizovaného protivníka, ale i na přesnost dotknutí se "slzami" na předním nárazníku.
 Po dojetí orientační soutěže a před společným focením na rozhledně na Zubří jsem neodolal a zajel jsem se podívat do stejnojmenné vesničky velde rozhledny na místo, kde kdysi míval náš radioklub OK1KCI vysílací zázemí. Místo je již několik let bez unimobuňky a je zarostlé náletovými dřevinami
 U rozhledny na Zubří proběhlo společné focení všech vozidel, které vyrazily na trasu orientační jízdy a následně jsme se odebrali zpět do Trhové kamenice, kde do pozdních večerních hodin probíhaly čilé diskuze všech účastníků
  
V neděli ráno proběhlo ještě jedno kolo hromadného focení účastníků, kteří zůstali z důvodu prezentace tohoto srazu pro sponzory.
Spartakyáda nepatří mezi velké srazy, ale o to zajímavější je na tomto skoro rodinném srazu atmosféra, organizátorům patří obrovské díky a nezbývá než se těšit na její další ročník v roce 2013