MČR dětí a mládeže v radioelektronice 2008

Komu se nelení, tomu se Jelení (Horní).

Upravené rčení platilo v plné míře ve dnech 16. května – 18. května 2008. V těchto dnech se v rekreačním zařízení Radost v obci Horní Jelení konal 31. ročník Mistrovství České republiky Soutěže dětí a mládeže v radioelektronice.
V pátek 16.5.2008 se do velice příjemného prostředí rekreačního zařízení sjeli nejen všichni účastníci mistrovství, ale přijel jejich doprovod a rozhodčí. Soutěžícími nebyl jen tak někdo, všichni měli za sebou utrpení postupů přes okresní kolo soutěže do krajského kola a teprve po vítězném tažení krajským kolem, na mistrovství České republiky. Byli to tedy zástupci jednotlivých krajů, kterým se v jednotlivých kolech nelenilo a proto se jim zelenilo ve formě postupu na mistrovství. V místě konání již byli pořadatelé mistrovství. Pracovníci Domu dětí a mládeže Hradec Králové, členové radioklubu OK1OHK a pardubického radioklubu OK1KCI, tedy neformálního spolku PRDEC. Trička pořadatelů (PRDCů) provázela účastníky celou soutěží. Nelze zapomenout na vyhlašovatele celého mistrovství, bylo jim Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky a Český radioklub.
Rozhodčí byli připraveni již v pátek hodnotit odborný test. V sobotu potom posoudit domácí-dovezený výrobek a výrobek sestavený na mistrovství. Celá soutěž probíhala ve třech kategoriích. Ž1 mladší žáci ve věku do 12 let, Ž2 starší žáci 13 až 16 let a kategorie M mládež 19 až 19 let. Mimo zápolení měli účastníci možnost vyzkoušet na vlastní kůži rádiový orientační běh nebo provoz na radioamatérských pásmech pod značkou OL31MCR. Kryptogram není potřeba vysvětlovat.
A jak všechno dopadlo? V kategorii Ž1 se na prvním místě umístil Zdeněk Častorál z kraje Plzeňského, na druhém místě František Štefanec z Prahy a na třetím místě Jan Podloučka z Jihomoravského kraje. V kategorii Ž2 se na prvním místě umístil Michael Voříšek z Karlovarského kraje, na druhém místě Joel Matějka z Budějovického kraje a na třetím místě Pavel Trutman z kraje Moravskoslezského. V kategorii M se na prvním místě umístil Martin Smolka z Moravskoslezského kraje, na druhém místě Martin Sedláček, který soutěžil za Prahu a na třetím místě se umístil Pavel Vitvar, člen družstva Královéhradeckého kraje. Ve družstvech se na prvním místě umístila družstva Prahy a Moravskoslezského kraje. Za Prahu soutěžil v kategorii Ž2 náhradník z Moravskoslezského kraje a v kategorii M zástupce Královéhradeckého kraje, který se v soutěži družstev umístil na třetím místě.
Děkuji všem pořadatelům a organizátorům, klukům výše jmenovaných radioklubů. Jejich činnost a pracovitost byla úžasná. Až na nějaké akci HAMů potkáte někoho s nápisem PRDEC, Pardubice-Hradec Králové na zádech, vězte, že to je pracant a parťák k pohledání.
Co na závěr? Děkuji všem rodičům a vedoucím kroužků, kteří si najdou čas na své, vlastně naše děti. Ve většině případů se jedná u nich o obrovské fandovství, které není honorováno nebo velice minimálně. Ještě jednou moc DĚKUJI. Děkuji také sponzorům, kteří se stávají nedílnou součástí naší činnosti a bez kterých bychom měli o moc víc vrásek. Děkuji proto, firmě Cegelec a.s., firmě TIPA, MEDORO, RETIA a nakladatelství BEN. A ještě jednou děkuji Českému radioklubu, který byl garantem, vyhlašovatelem soutěže a zdrojem zásadních financí.
A pamatujte si, že lidé, kteří běhají s pájkou po bytě nebo jiné místnosti, vyluzují puch tavené kalafuny, občas vypnou proud v bytě, propálí koberec nebo dokonce křičí něco do mikrofonu připojeného k černé krabičce, která vydává zvláštní změť zvuků, v lepším případě signály morseovy abecedy, nejsou šílenci. Mají jen strašně krásného koníčka. Pokud nevěříte, přijďte mezi ně a budete mile překvapeni. Vždyť nejmladším účastníkem byl 8 letý David Balda z družstva Královéhradeckého kraje.

Vojtěch Horák, OK1ZHV







18. sraz Škoda historic fan klubu Hradec Králové

V sobotu 10.5.2008 se uskutečnil v Hradci Králové na Stříbrném rybníku už 18. sraz Škoda historic fan klubu Hradec Králové.

náš vozový park doplnil ještě kolega z Pardubic Petr se svojí Octavií combi
Šmoulinka s Hajtra po příjezdu na sraz

Na sraz jsme vyrazili v pěti autech a to Dan s Žabákem (Škoda 440), Zdenda se Šmoulinkou (Škoda 1202 STW), Mireček s Příšerou (Octavia super), a Já s Hajtrou (Škoda 1202 STW).
Svoji premiéru si na srazu odbyl Luboš se svojí novou Octaviií super model 60´.
Lubošova Octavia super ve společnosti Rancherova Spartaka

Perlou srazu bylo představení nového přírůstku kolegy Rudy v podobě Škody 1201 dodávky.

Rudova Škoda 1201 dodávka
Sraz proběhnul jako tradičně na vysoké úrovni a kdo nebyl může jen litovat. Naše sestava ještě jednou z leva Žabák, Šmoulinka, Hajtra, Petrův kombík a Příšera

Orientační jízda tento rok vedla k železničnímu muzeu v Rosicích nad Labem a zpět do Hradce.

Škoda 1202 Hajtra na výstavě v Bohdanči

V sobotu jsem se vypravil po obědě s Hajtrou na výstavu, která se konala u příležitosti 111. zahájení lázeňské sezony v Lázních Bohdaneč. Výlet do Bohdanče jsem pojal i jako zkušební jízdu po rozsáhlejší opravě auta, které dostalo přez zimu zgenerálkovanou přední nápravu a prošlo opravou brzd.

2. subregional 2008 OK1KWF + OK1KCI

Na závod jsme se připravovali tak jako vždy. Furt bylo dost času, až pak samozřejmě nastal hektický finiš. Ale to mnozí jistě znají.
Náš celý tým sestavoval ze začátku z OK1JVA, OK1MRI, OK1TIM. Večer pak dorazili kluci z Pardubic a to ve složení OK1TDO, OK1ZHS a OK1ADT.
Závod jsme odjeli jako OK1KWF a vybaveni jsme ze začátku byli 144MHz a 70cm. Na dvoumetru IC7400, 100W a DK7ZB 14el a na 70cm FT897, 20W a 23el. DK7ZB. Obě antény jsme již netočili ručně, ale už jsme to povýšili na rotátory. Důvod byl jednoduchý. Nejeli jsme tentokrát z bunkru na Odolově z JO80BN, ale z kopce u mne ve Velkých Petrovicích za domem na Sekyře, ( JO80CM 536 asl.) kde jsme měli nově získanou starou Avii s velkou boudou. Vše jsme naložili do boudy a vytáhli tedy na kopec. Avie je zatím sice motoricky nepojízdná a tak se musela nechat na kopec Pragou V3S, kterou vlastní OK1TIM . Nutno podotknout, že jsme u nás na vsi s tímto alegorickým vozem budili zaslouženou pozornost. Ještě navíc u nás na vsi probíhala spanilá jízda veteránských vozidel a tento náš model se tak skvěle vyjímal.
Jak jsme dorazili na kopec, postavili jsme nejprve 2m anténu a pak jsme se pustili na 70cm. Dvoumetrová anténa byla vcelku v pohodě. Ale na 70cm jsme měli problémy.
Nejprve jsme vše sestavili i s rotátorem a pozdvihání se nám zlomila jedna laminátová trubka a vše se poroučelo k zemi. Nová anténa, kterou Miloš MRI koupil těsně před závodem za několik málo tisíc korun, to sice přežila, ale přece jen jsme ji museli porovnat. Stožár jsme zkrátili a pak už to šlo. Ale jeho nadšení si dokážete představit.
Druhý problém byl, že u rotátoru Sever se nám anténa otáčela jen v 15 stupních a víc ani popel. Takže rozborka, sborka a zase nic. Tak anténa znovu dolů a nakonec jsem přišli na závadu, způsobenou neznalostí jinak tohoto vcelku povedeného zařízení. Kdysi totiž někdo provrtal spodní vnější trubku tělesa rotátoru spolu s vnitřní unášecí tyčí. A tento kolík skrz pak způsobil neotáčení. Respektive umožnil otočení jen ve vůli otvorů a kolíkem.
Nakonec se závod po instalaci zařízení rozjel. Vše fungovalo až do konce závodu tak jak mělo a výsledek byl úměrný podmínkám a použitému zařízení. Večer, když přijeli kluci z Pardubic, tak s sebou přivezli na dvoumetr PA BEKO 600W a hned bylo veseleji. Závod probíhal tradičně, a jelikož nás bylo tolik, mohli jsme si povídat. Ráno, až se rozednilo, Dan TDO ještě nainstaloval 13cm a tak Honza ZHS mohl dělat několik spojení na žížalkách. Jediné co nám chybělo, že jsme neměli možnost se píchnout na DX cluster, neboť hot spot je dole pod kopcem a neviděli jsme na něj. Škoda. Ale to je zase další cíl do budoucna.
Nové věci, které chystáme.
Pořídit si svůj vlastní nejprve 350W PA na 144 MHz (do budoucna ještě jeden modul a spárovat na 700W ) s modulem od I0JXX, posílit 70cm alespoň na 400W, dodělat ještě nějakou anténu na 70cm, dodělat pořádnou indikaci na rotátory. Zatím jsme jen směrovali podle oka a to není to pravé ořechové.
Děkujeme všem za spojení a celému týmu za pěkný víkend.
Zapsal Jirka OK1JVA
P.S.
Nějaké fotky dodáme později.

návštěva u OK1KPA

Včera jsem se v podvečer v rámci 2. subregionalu vypravil na přátelskou návštěvu k chlapcům z OK1KPA na jejich závodní QTH na Spálavu.

Závod pálení čarodejnic 30.4.2008

Ve středu 30.4.2008 jsme jako každý rok vysílali v Pohotovostním závodu pálení čarodějnic v sestavě Dan OK1TDO, Zdenda OK1ZDT a já Ivan OK1TPW.oheň...
Obsadili jsme obě pásma a to 80m i 2m.příprava antény na 80mdipol na 80m9 el. yagi na 2m
Závodní QTH jsme využili klasicky Jedousov ve čtverci JN79TX.průběh závodu v Mercedesu Dan OK1TDO na pracovišti 80m v popředí pracoviště 2m a Ivan OK1TPWIC-746 na 80m
Výsledek byl letošní rok slabší než roky minulé. Na 2m jsme uskutečnili 19 spojení, na 80m 54 spojení.
Na přední umístění letos asi bohužel nedosáhneme, ale bylo nás slyšet, užili jsme si pohodový závod a to bylo podle účastníků to hlavní...