Tropo podmínky od 29.12. 2016

V létě jsem se s rodinou přestěhoval v rámci sídliště. V novém bytě ještě nemám zařízený hamshack. Půjčil jsem si tedy od Zdeňka OK3BAZ jeho výherní 4 el. DK7ZB a narychlo jí instaloval na mém tropo balkoně (výhled od západu po severovýchod). Hepburn naznačoval pěkné podmínky. Nicméně ve čvrtek dopoledne to ještě na nějaký zázrak nevypadalo. Odpoledne jsem dorazil domů a ze spotů bylo zřejmé, že to chodí někam do JO02. Zapínám rádio a G4CDN z JO02 má pěkný stabilní signál, PA budím na cca 60-70W a na spojení to stačí. Další G se už ve čtvrtek nepodařil. 
V pátek dopoledne to vypadá, že se podmínky stočily směrem do Pobaltí. Na 144290 vyhrává UA2FL z KO04, kterého jsem dělal naposledy v roce 2007. Při spojení už PA budím na cca 100W. Pak ještě prochází UA2FY, ale na něj jsem se nedovolal. Skedy s LY vychází naprázdno. Večer ještě domlouvám SP2HHX z JO94.

RIG: 100W at 4 el. DK7ZB
QTH: Pardubice, JO70VA, 220 m asl., 40 m agl.
  



 Signál G4CDN.

 4 el. DK7ZB, výhled na západ.

Syn Štěpánek chce být vždy u toho, když se vysílá :-)
 

Vánoční závod 2016, OK1ZHS

Letos jsem stihl jen část druhé etapy a účast stanic byla lepší než loni. Vtipné je, že při pájení klíčovacího kabelu pro CW jsem si musel zapůjčit brýle. Asi je čas zakoupit vlastní. 

Valid QSOs: 29
Sum of dist.: 2928 km
QRB/QSO: 100
ODX: OM5CC from JN98 at 302 km

RIG: 80W at rest of 1WL Yagi
QTH: Pardubice, JO70VA, 220 m asl., 25 m agl.
  


Tropo podmínky od 20.12. 2016

Více jak po roce jsem zastihnul zlepšené tropo podmínky. V pondělí to ještě nechodilo a v úterý jsem testoval tradiční severské stanice. Žádná neprocházela, až v 17:45 UTC nacházím na 432210 Kjella SM7GVF, hraje stabilně 579 a prochází na první zavolání. Pak ještě poslouchám při spojení 1TEH a SM5CUI, ale nic neslyším. V 19 hodin začíná 23 cm NAC, většina stanic miz 2 m a 70 cm a já odcházím na vánoční besídku.
Kjella jsem udělal jen s cca 40W na 8 el., jelikož mi chyběl kloudný zdroj k 70 cm PA.

RIG 2m: 90W at 5 el. DK7ZB, FT897
RIG 70cm: 40W at 8 el. DK7ZB, FT897
QTH: Prague 6 - Dejvice, OK1KUR, JO70EC, 220 m asl., 30 m agl.


A1 Contest 2016, OK1ZHS

U XYL jsem si domluvil na víkend propustku do Prahy, kde jsem odejel naposledy loňský A1. Od loňska v těsném sousedství přibyla nová budova ČVUT, která bude sloužit nově vzniknuvšímu ČIIRKu a také rektorátu. Naštěstí je o něco níže než moje anténa na klubu. Nicméně na střechu mi někdo kousek od antény vrazil dvě paraboly, které clonily SV směr. Anténu jsem dal na delší trubku a bylo po problému.
Závod rozjíždím už v 15:00. Předběžně jsem byl totiž domluven s Alexandrosem 5B4AKV, jenž studuje v Praze LF UK, že se zastaví udělat si pár spojení na KV. Alex ale nakonec nedorazil.
Zpočátku je pásmo dost zarušené a nedaří se mi zlomit hranici 600 km. Neslyším ani jednoho YU a na chatu nereagují. Chvílema prochází T77CX, na kterého je slušný pile up. Nejdelším spojením v sobotu je 9A0V z JN95. Ten se nakonec stává i konečným ODXem. Ještě jsem zaslechl IQ5NN z JN63, ale byl v silném rušení, takže spojení se nepodařilo. V neděli rádio vypínám asi po 1.5 hodině provozu a mizím do Pardubic. 

Valid QSOs: 76
Sum of dist.: 17452 km
QRB/QSO: 230
ODX: 9A0V from JN95PE at 659 km 

RIG 2m: 90W at 5 el. DK7ZB, FT897
QTH: OK1KUR, Prague 6 - Dejvice, JO70EC, 220 m asl., 30 m agl.



I v Čechách už lze přijímat televizi ve III. pásmu - tedy opět

Zvědavost mne hnala za zjistenim stavu polského multiplexu majícího zapocít vysílání ve třetím pásmu. ANO - sakra je to ale divné slovo, tedy zpět k technice. Ano, multiplex 8 z Polska již vysílání započal, a to z vysílačů Sněžné Jámy a vroclavské Slezy. Z kladské Černé Hory zatim nikoliv. Vyzářený výkon do východních Čech je zhruba 50W.



RIG:  2x 13 el. yagi, preamp 18dB, koax. kabel CB113 19m 
           


UHF Contest 2016, OK1KPA

Sobotní část závodu jsem pojal jako rodinný výlet. Do Škody 781 jsem nasoukal 2 děti, manželku a vyrazil do Železných hor. Byl to poslední takřka letní den. 
Na Spálavu jsme dorazili v 10:30, kde ještě lehce podřimoval Béda 1VDJ. Záhy přijíždí Dan 1TDO, Pavel 1UPM a Petr 1ULL. Pouštíme se do stavby 70 cm, na nic víc nejsou k disposici operatéři. Závod rozjíždím já - 1ZHS, po hodině předávám štafetu Danovi 1TDO a jdu zabalit svůj bleší cirkus. Prozatimní ODX je OZ6OL z JO65, který přišel na výzvu. Po konsumaci lahodných špekáčků se vracím s rodinou zpět do Pardubic. Níže přikládám komentář Dana 1TDO.

V sobotu to chodilo pěkně asi jsi to hezky profouknul ze začátku, ale v neděli to stálo za starou bačkoru, asi ta fronta.. ale to by bylo ještě ok, bohužel v neděli po poledni odešel zase vstupní atenuátor konce, ten jsem vyměnil, ale nevšimnul jsem si, že při tom (pro mě z nepochopitelných důvodů) odešel i preamp jako minule. Takže jsem asi 20 min vysílal a téměř nic neslyšel,  omlouvám se stanicím, které mě volaly a já to netušil, vypnul jsem LNA, tedy spíše útlum 30dB a pokouším se pokračovat. Po chvíli neštěstí bohužel nebralo konce a atík na vstupu pa opět v háji, to už jsem věděl, že je něco úplně blbě již od první poruchy ATT někdy v průběhu sezóny, které jsem tehdy nevěnoval pozornost. Příčinu jsem ještě neobjevil, resp. jsem ještě neměl morální sílu po tom fiasku to řešit.
Začíná pršet a na kopci jsme zůstali ve třech (tdo, vdj, upm), takže po krátké poradě se rozhodujeme závod předčasně ukončit a začít balit.
Na všem zlém je něco dobré a tak nutno říci, že sobotní počasí opravdu mile překvapilo, na kopci panovala dobrá nálada a povedlo se před zimou natřít kadibudku, což znamená, že jsme zase o krok dál..:o)

Valid QSOs: 257
Sum of dist.: 68144 km
QRB/QSO: 265
ODX: PI4GN from JO33II at 739 km
RIG: 500W at 2x27el. DK7ZB



Vlevo: Štěpánek pomáhá a táta 1ZHS to jistí, vpravo: stavba stožáru, 1DOZ, 1TDO, 1ULL, 1ZHS, 1VDJ, 1UPM
Opékání špekáčků


 

Digitální rozhlas z Arden v sdrci východních Čech

Čtvrteční ráno bylo jako každé ráno pracovního dne až na to, že pražský vysílač DABu na kanále 10D je bez signálu. Bez signálu??? Nikoliv, nýbrž je zcela přehlušen signálem z Bavorska, kterak jsem posléze zjistil. Kolísání tohoto signálu vlivem rušení je běžné, avšak né v takové míře.


 Cosi se dějě v atmosféře.  Pouštím automatické ladení a nestacím se divit a i tuner má procesor z počtu stanic dost zmaten.



Sasko, Duryňsko, Bavorsko dokonce Hesensko, to je běžné, ale Báden-Wirternbersko v obdivuhodné sile, es ist schon nicht nornal.


 A nyní ona bomba - na 12B Belgie. Ač jsem ještě v negližé jdu přez dvůr do hamovny a pootácím antény na Holandsko poté na Dánsko, bohužel bez signálů. Zkouším ještě neúspěšně švýcarský vysílač Säntis. Dukt je věru poměrně úzký, ale chová se jako vlnovod vedoucí z Arden až ku mne do Holic.

Druhý belgický program vysílá opravdu jen MONO


Zapínám ještě ICOMa a maják DB0FGB burácí nejen na dvoumetru ale i na třiadvacítce.


Ach jo, je čtvtek  -  HOLA HOLA práce volá....

VHF Contest 2016, OK1ZHS

Tento závod jsem opět odejel se solidním jet lagem z Nové Vsi nad Popelkou. K rádiu usedám až kolem 22. hodiny. S 2 el. a 25W toho z balkonu tchynina statku moc neočekávám :-) Nicméně hned 7. spojení se daří s HB9FAP z JN47, čímž si zvyšuji svůj balkonový ODX na 570 km. Kolem 1 hodiny ranní jdu spát. V neděli jsem u rádia jen nárazově, i tak se povedly dvě další spojení nad 500 km a OM3RM, který prošel, ani nevím kudy. 

Valid QSOs: 51
Sum of dist.: 7928 km
QRB/QSO: 155
ODX: HB9FAP from JN47 at 570 km
RIG 2m: TR-751A, 25W at 2 el. DK7ZB

QTH: Nová Ves nad Popelkou, JO70QM, 430 m asl., 5 m agl. 


 2 myši sloužily staršímu synkovi na hraní, mladší (8 měsíců) se hrnul ke kapacitní pastičce, takže některá cw spojení byla vcelku vydřená :-)


 

Návštěva Technického muzea v Berlíně



Navstevu muzea techniky jsem planoval na nedeli 28. srpna s umyslem se schovat pred vrcholicim prilivem tepla do ponekud chladnejisich prostor. Avsak v budovach byvaleho nadrazi se vzduch hbite ohrival a kolem druhe hodiny bylo ve vyssich patrech nesnesitelno a rekl bych, ze hure nez venku ve stinu.
pred budovou jsou instalovany proti sobe dve "audioparaboly"- Jenda OK1BDT

... a já. Vyzkouseli jsme je a fyzika nezklamala...


Avsak i prez zhorsene podminky vnimani (34 stupnu uvnitr) jsem se chvilemi nad nekolika exponaty dostaval do radostne euforie a z nekolika kousku i do deprese ci stavu podivneho prekvapeni - tohle je uz v muzeu???.

Tedy dale predevsim s foto.  

Povalecny stredovnny vysilac Telefunken...

...vysilajici z americke zony Berlina.

zarizeni na 10 GHz od DL6MH a DL3WR z roku 1972

FM modulator, oscilator i konec

Qvesle

radio jako zaliba

dik jednoduce signalisaci z kopce na kopec dosla zprava z Borlina do Koblece za 90 minut

bez spojeni neni veleni
nazorne schena televizniho retezce na berlinske Olympiade z roku 1936

kamkorder M5 z roku 1985

rok 1990 a tatova prvni kamera systemu video 8 - na yacatku dovolene ji v Chamu u Hellera kupoval



nekolik generaturu ruzne sily
jsme na zrusenem nadrazi, tak se tu naleza vodarna...

... s cerpaci stanici a plnickou uhli
antena pro prijem signalu z meteodruzic
nevim, ctyri anteny na cumaku letadla, snad radar ci jine zamerovaci zarizeni?

BTSka

Nokia 6210, sakra vzdyt to neni zes tak dlouho co jsem ji mel? a uz je v museu


Nokia 5110, no to uz ja patnact let
Obrazku je jeste mnoho a exponatu jeste vice. Budete-li v Berline a zruvna manzelka i milenka nema cas, ani pocasi nepreje a stat ve fronte na televizni vez se nechce je ten pravy den na navstevu musea tecniky v Berline...

Jeste maly dodatek:

pro studenty nejen pardubske elektroprumyslovky - kterak je to s tema BYTAMA



Alpe Adria Contest 2016 OE/OL0M

V pátek k večeru vyrážíme z Pardubic směr Boskovice ve složení Ondra 1CDJ, Jirka 2LOL a já 1ZHS. Zde povečeříme společně s Mírou 2VZE, Liborem 6TW a jejich polovičkami. Po půlnoci se ukládáme ke spánku a v 7 ráno nás Míra budí, cesta do Raxu rychle uběhla. Pod kopcem balíme fidlátka, Libor nám bohužel chybí, v poslední chvíli účast odřekl. I v takto osekané sestavě zdoláváme kopec za cca 2.5 hodiny a ihned se na Karl Ludwig Hausu občerstvujeme točeným pivem. Zároveň se snažíme domluvit nocleh, nicméně vedoucí ubytovny hlási, že lager je plný, tak objednáváme standardní pokoj. V noci Míra zjišťuje, že jeden lager je úplně prázdný a v druhém je jen hrstka lidí. Budiž tomu mládenci navíc utržená Eura k užitku. V neděli ráno vstáváme před 7., rychle do sebe nahrneme snídani a po 8. jsme již na vrcholu Heukuppe JN77UQ. Tady pociťujeme lehký nedostatek rukou, zejména při stavbě čtyřčete. Závod rozjíždíme 5 minut po 9. Letos je přísun stanic slabý a ač neradi, tak vcelku často musíme ladit. Na výzvu přichází několik stanic z JO31 a také PA2CHR z JO32, který zůstal do konce závodu ODXem. 
Počasí nám přeje a díky stálému přísunu slunečního svitu stíháme dobíjet Li-Po baterie, tudíž nikdo nemusí seběhnout kopec a zajistit nabíjení na chatě. Ke konci závodu dávame ještě společnou kávu a po sbalení harampádí se přesouváme zpět do údolí. Do Pardubic přijíždíme v pondělí ve 2:15.
Celkem jsme navázali 170 spojení, což vyneslo cca 42 tis. bodů.

Předchozí ročníky: předchozí ročníky + 2008

Použité zařízení: 5W, R2CW, 4x6 el. DK7ZB, tablet s tučnákem, Li-Po akumulátory  



 Ranní opar
 Relax na větrem plněné pohovce