Zimni QRP aneb OK1KCI od Chloumku

Rok s rokem se opět sešel a máme tu něco jako zimní polňák.

Záměr byl odjet tento závod z neobvyklého kopce - alespoň tedy pro mne. Avšak s třeskutými mrazy nápadů ohledně QTH ubývalo. A rozhodnuto - vysílat se bude z místa dosažitelného autem - nedaleko Hlinska vrch Pešava (plus dvě nahradni QTH). Vysíláni z auta znamená ještě vyrobit kotvení stožáru na nové auto. Ve středu před závodem byla kotva zhotovena, a aby byl vysílací komfort úplný, našel a přizpůsobil jsem ke stožáru i rotátor. No to bude luxus.

A tak jsme ve dvou Martin OK1ELA a Pavel OK1ADT v sobotu po osmé hodině vyrazili vstříc nejvyššímu vrchu Železných Hor.
Před devátou hodinou přijíždíme do Jeníkova. Ale ouha - cesta k vrcholu je zatarasená horou sněhu. Po zhodnocení situace jedeme na jistotu, tedy směr Chloumek. V 9:20 jsme na míste a začíná složení stožáru, osazení anténami, vztyčení a utvoření improvisovaného pracoviště na zadním sedadle Transitu. Asi s pětiminutovým meškáním začínáme.

Závod rozjíždí Martin. Zhruba po půl hodině jej střídám a na 70 cm vydržím až do konce.
Podmínky nejsou nic moc. I učastníků je poněkud méně než v letech předchozích (asi silný mráz odradil).


Přesto se podaří dva němci přes 400 km.Přepínáme na dva metry a začíná opět Martin. Zanedlouho mne pouští na chvíli k rádiu, a poté mikrofon z ruky nepouští až do konce. Ze začátku jsme měli na 144 MHz problém s rušením, a tento se podařilo vyřešit vypnutím zdroje pro rotátor. Opět konstatování o nízké účasti i na 2m.

Dvě hodiny po poledni a Zimni QRP 2012 je minulostí.
Zabalit a hurá do tepla domova.

Rekapitulace:
432 MHz
Anténa 23 el.
QSO 20
ODX DL8DAU 485 km

144MHz
anténa 5 el.
QSO 24
ODX OK1DB 146 km

Žádné komentáře: