Výlet OK1OBR na stoletou výstavu rozhlasu do NTM

Pohledem Matiase a Jana:

Od 17. května 2023 běžela vnárodním technickém muzeu výstava ke stoletému výročí zahájení rozhlasového vysílání na našem území, avšak jako kolektiv OK1OBR jsme se o výstavě dozvěděli až o něco později a podařilo se nám se sejít a vyrazit až předposlední den výstavy, tedy v sobotu 17. února 2024.
Vojta, Jan, Matias, Pavel, Jenda a Petr fotí 

Jako způsob dopravy byl zvolen vlak a tak jsme se v sobotu ráno v sestavě: Pavel OK1ADT, Vojta, Jan K., Jan W., Matias a Petr sešli na pardubickém nádraží a vyrazili do hlavního města. Z nádraží Praha-Libeň jsme vyrazili na tramvaj a dopravili se blíže k budově národního technického muzea v Kostelní ulici. 
silvestrovské hodiny


Prohlídku muzea jsme zahájili expozicí věnované měření času, která obsahovala mnoho zajímavých hodin, hodinek, hodinářských nástrojů, jedny krásné mateční hodiny elektročas a mimo jiné i části vysílače OMA, jenž ve své době vysílal přesný čas po Československu (obdoba DCF77).

OMA


Jan a Jenda

Dále jsme pokračovali do expozice o technologii fotografií, do televizního studia, kde jsme se marně rozhlíželi po velké Betacam kazetě, a do expozice dopravních prostředků.

Pavel s hlídačem pátrají po studiové kazetě Betacamu

Po navštívení těch nejzajímavějších expozic přišel čas na výstavu českého rozhlasu – důvod naší cesty do Prahy. Podařilo se nám stihnout i komentovanou prohlídku výstavy, při níž jsme se dověděli mnoho zajímavého nejen o historii technologie v rozhlase, ale i o historii vysílaného obsahu. Jakmile prohlídka skončila, tak jsme vyrazili sami si obhlédnout tu spoustu krásných přijímačů, záznamových zařízení či jiných kusů rozhlasové techniky.

Jenda a optický záznam zvuku

Mezi kousky, které je třeba zmínit patří několik studiových magnetofonů, velká rámová anténa, přístroj zaznamenávající zvuk opticky na pásek (podobně jako u zvukového filmu) a v neposlední řadě Blatnerfon – přístroj zaznamenávající zvuk magneticky na ocelový pás rychlostí 1,52m/s.

Matias u Blatnerfonu

Další velice zajímavé exponáty byly studiové magnetofony Švýcarské firmy Studer. Po skončení prohlídky, jsme si znovu, tentokrát již sami prošli expozici.

kluci v hovoru s Petrem Novákem

Nemalé množství času jsme věnovali krásným prvorepublikovým rádiím, nějaký čas jsme ale samozřejmě strávili i u výrobků Tesly, velké rámové anténě, magnetofonům a mnohým a mnohým dalším.

demo lampiček

Po opravdu důkladném prostudování jsme se vydali velice v krátkosti ještě do pár expozic, na které jsme předem nestihli zajít. Poté jsme nasedli do tramvaje a stejnou cestou, kterou jsme přijeli jsme se vrátili domů.

Magion


Za mne doplním:

Výstava nás zavedla do historie rozhlasového vysílání, od prvních začátků až po digitální éru. Viděli jsme řadu zajímavých exponátů, rozhlasové přijímače, vysílače a záznamové technologie, ty nás zaujali nejvíce i dík komentované prohlídce, kterou provedli technik Petr Novák a hudební teoretik Ondřej Jurásek (dík pánové za ochotu a trpělivost). 

Petr a Jenda u tzv. zvukové sprchy


Výstava i prohlídka byly pro nás velmi příjemné a obohacující. Nejenže jsme se dozvěděli mnoho nových informací o historii rozhlasu a používané technice.

zaujetí exponátem

Zážitek z muzea byl tak silný, že mne to nutí k zvolání: pane Zavorale a pane Ksandře prosím za pár desetiletí repete!


Žádné komentáře: