Zimní QRP Contest 2024 OK1OBR

... aneb meteorologové měli Recht. 


Plán na vysílání z Orlických hor byl skutečně ambiciózní. Podle předpovědi počasí jsme měli možnost volby: buď Vrchmezí v případě příznivé předpovědi, nebo za obvyklého počasí jít na Šerlich. Šerlich měl navíc výhodu blízkosti Masaryčky, což byla lákavá možnost.

Bohužel týden předem se prognóza počasí změnila, a nebylo vhodné vyrážet na hřebeny hor. V sobotu před kontestem jsem tedy přehodnotil plán a rozhodli jsme se pro vysílací bod nedaleko bunkru Skutina, ve výšce 740 metrů nad mořem.

Letos jsme vyrazili ve třech skupinách. Skupina A z Pardubic sestávala z Míly OK1CPU, Kuby OK1FZ a Jendy. Skupina B z Holic se skládala z Jiřího a Matiase, kteří přivezli stan, a skupina C, složená z Honzy, Petra a Pavla OK1ADT, s kompletním vysílacím vybavením. Vojtovi, Janovi a Jakubovi letos překazila plány nemoc, a tak museli naše zápolení s počasím sledovat z pohodlí domova.

Na místo jsme postupně dorazili před půl devátou ráno. Počasí bylo nepříznivé - pršelo a foukal silný vítr. Rozbili jsme tábor, postavili stožár a antény a následně sestavili celý systém včetně rotátoru. Rotátor se ukázal jako skvělý pomocník při manipulaci s anténami i za deště.
operátor má o fous vyšší stožár

Během kontroly nastala menší potíž s anténou na 2m, pravděpodobně způsobená vlhkostí. Anténa musela být demontována a zkontrolována. Nakonec jsme situaci vyřešili sprejem s tlakovým vzduchem. Postavili jsme stožár znovu a tentokrát bylo vše v pořádku. Do začátku závodu zbývalo jen pár minut, takže jsme rychle zapojili rotátor, rádio, akuelektrárnu a spustili počítač. Kluci odvedli skvělou práci a vše bylo funkční tři minuty před desátou.
hotové stanoviště

Začal jsem vysílat a zkontroloval, zda vše funguje správně. Většina věcí byla v pořádku, pouze rotátor měl prohozený západ s východem. Po několika minutách jsem předal mikrofon Kubovi OK1FZ. Mílovi jsem navrhl, jestli by nechtěl usednout za rádio, ale raději se chtěl věnovat podpůrným činnostem.

Jakub OK1FZ

Po skupinách jsme navštívili bunkr Skutina a strávili tam chvíli v přátelské konverzaci se správcem venku, i když stále pršelo.

záchodek u bunkru věnovaný prezidentovi

Když jsme se vrátili na stanoviště, všude kolem byla voda. Bylo to jako vysílat z plechovky. Vítr se ještě více rozfoukal a déšť padal ze všech stran. Kluci přivázali stan, kam se dalo. Petr vařil čaj. Byl skvělý. Petr i čaj. Proto jsem požádal o ještě jeden šálek.


Přepnul jsem na 2m a po chvíli převzal mikrofon Kuba. Do konce závodu jsme se ještě několikrát vystřídali. Dvě minuty po posledním spojení jsme letošní zimní polňák ukončili.

balíme

Nyní zbývalo všechno rozmontovat, zabalit a po návratu domů vysušit. Skupiny B a C se na cestě zastavily v první hospůdce na zhodnocení akce u polévky a něčeho k pití.

Celkově považuji akci za úspěšnou, i když jsme se potýkali s nepříznivým počasím. Možná právě počasí odradilo některé účastníky od výstupu na vrcholy hor, což se projevilo na počtu zúčastněných stanic. Těšíme se na další kolo zimního QRP v příštím roce se skvělým týmem!

Honza, Petr, Míla OK1CPU, Pavel OK1ADT, Kuba OK1FZ, Jenda, Matias, Jirka


Pásmo 2m 
Valid QSOs: 49 Sum of dist.:5000 km 
ODX: OK1KAD 237 km 
RIG: 10W,  10 el. Yagi, IC-9700 

Pásmo 70cm 
Valid QSOs: 33 Sum of dist.: 2800 km 
ODX: OK1KAD 237 km 
RIG: 10W, 23 el. Yagi, IC-9700

 



Žádné komentáře: