Souprava na 10GHz konečně hotova

Celý minulý týden (probíhaly dokončovací práce na přestavbě transvertoru a antény pro pásmo 3cm. Od předminulé soboty až do čtvrtka se scházel každé odpoledne vývojově konstrukční tým (OK1TDO, OK1CDK, OK1CDJ).

Bob OK1CDK - bravůrní práce se zbraní

Já a Ondra OK1CDJ - cosi šroubujíc

Konstrukci jsme si trochu zkomplikovali tím, že Bob náhodou našel vlnovodné kolínko, které báječně pasovalo mezi přírubu vlnovodu ozařovače a krabicí. Původně jsme totiž zamýšleli umístit přechod na SMA venku za parabolou a do krabice vést koax. Touha po dokonalosti zvítězila a tak bylo nutné vyrobit nový přechod na SMA (ten původní továrně vyráběný nevyhovoval svými rozměry).

a takhle to dopadlo uvnitř (přechod venku je jen pro účely měření)

Z koncového stupně se nakonec povedlo doslova vycucat 950mW. (podle vektorového analyzátoru už to lépe naladit nešlo...)


Ve čtvrtek večer jsme jeli ještě na panelák poslechnout maják. Citlivost, směrovost OK, jen trochu problém se stabilitou oscilátoru. Chtěli jsme ho posunout mimo hlavní provoz mezifrekvence (nad 144,400), ale krystalu se vůbec nelíbilo a tak si to furt někam "mašíroval" ... Teď je to zase na 100vce, ale v rámci filtru stabilní.

Zde (téměř noční) pohled ze zadu. Snažil jsem se zachitit svítící LED-bar na zadním krytu, signalizující úroveň výstupního výkonu PA (nezdařilo se), ale věřte že to vypadá impozatně. Ondra celé zařízení testoval o víkendu v mikrovlnném závodě, tak snad dodá aspoň komentář z provozu.

Žádné komentáře: