8. EA8/OK1ZHS Gran Canaria, AF-004

Poslední den 30.5. mého pobytu na ostrově Gran Canaria mi Baltasar EA8BVP nabídl, že bychom mohli vyrazit do hor na výlet a trochu si zavysílat. Ten den bylo zrovna pěkné počasí a odlet jsem měl naplánovaný až na 2220, tedy jsem jeho nabídku rád přijal.

Zastávka cestou na Pico de Las Nieves

Výhled z Pico de Las Nieves

Baltasar je vášnívým QRPistou, takže s sebou přibalil svůj QRP kufřík, přítelkyni a několik drátových antén včetně laminátového prutu podobného tomu, co mi zapůjčil před odjezdem Ondra 1CDJ.
QRP vozidlem - Renault Clio, jak ho Baltasar familiérně nazývá, vyrážíme v 10 hodin místního času. Cílem naší cesty byla nejvyšší hora Gran Canaria Pico de Las Nieves majicí necelých 2000m nad mořem. Z této hory je velmi pěkný výhled po celém ostrově, v zimě tu občas bývá i slabý poprašek sněhu. V minulosti, kdy v zimních obdobích byly sněhové nadílky častější, byl sníh skladován ve speciální k tomuto účelu postavené studni Pozo de Nieves a dále pak rozvážen do místních restaurací.

Výhled z vysílacího stanoviště

6m-ové pracoviště

Příprava 20m, v pozadí vertikál

Vysílací stanoviště jsme rozbili cca 200m metrů pod vrcholkem. Tou dobou již několik hodin běžel CQWW WPX contest. Baltasar rozbalil své QRP zařízení a vztyčil vertikál na 20m pásmo. Ja jsem zprovoznil 6m se svým portablovým vertikálem a Baltasarovou FT817. Šestimetr byl plný majáků, bohužel díky WPX contestu se na pásmu nacházelo jen několik skalních DX-manů volajících CQ NA. Šestimetr jsem po chvíli vzdal a přesídlil jsem k Baltasarovi na 20m. Povedlo se nám jen několik spojení, protože závod byl ještě v začátku a na pásmu bylo dost rušno. Stanoviště jsme po třech hodinách sbalili a vyrazili jsme zpět do Las Palmas.
Od minulého povídaní se tedy mé statistiky o počtu navázaných spojení moc nerozšiřily. Děkuji všem za spojení.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Hello Jan!,

I'm Baltasar. It's nice to see you arrived home safely. Mavi and I enjoyed Saturday day very much.
The first photo was taken in Bandama Peak with the big golf hole next to it :)
I've been listening to 6m band lately from home. Yesterday I heard S5, but he couldn't hear me :(
Well Jan, I hope you enjoyed your visit to Gran Canaria.

See you

Baltasar.

Jan OK1ZHS řekl(a)...

Hello Baltasar, I wanted to send you an email and now I see your greetings :-) Our trip was very fine as I wrote at blog.
I forgot the name of our first stop :-) so I wrote only on way to Pico de Las Nieves we stopped there...
S5 is nice station from EA8, but I guess you need better antenna and more power :-) I know it is against your opinion.

Best regards to you and to Mavi.

See you, Jan

Anonymní řekl(a)...

Diky za zajimavy blog