18.červen - horko i 120 km nad hlavou

Příznivé podmínky pro šíření signálu tohoto dne jsem zjistil již ráno po probuzení. Při běžném proladění DAB tuneru kolem páté hodiny jsem zjistil, že mi hrají na kanále 11B stanice z Badenska-Wurttemberska bez jakýchkoli výpadků. A to není v létě běžné ani na stanicích z Bavorska.
Dále při dopolední pracovní činnosti jsme museli s kolegou konstatovat nemožnost vykonávání obživy pro horko, a tak jsme zamířili navštívit jeho dceru s manželkou do Dřítče nedaleko Pardubic. Popravdě já mířil k FM tuneru za kontrolou podmínek. A k mému nemalému překvapení jsem objevil  sporadiku a tropo zároveň. Na spodku pásma italské stanice a v mezerách silných vysílačů stanice německé, rakouské, slovenské ba i maďarské. Na 94,5 hrálo rádio Žilina přičemž je na stejné frekvenci jen deset kilometrů vzdálený vysílač rádia dříve zvaného Metuje (nevím jak se onen paskvil nazývá nyni).
Po obědě a chvíli předstírání práce jsem naložil rodinku a hurá za Holice do bazénu a k rádiu.
Pět minut po paté hodině se začalo cosi z rádia naladěného na třístovce dvoumetru ozývat.
Byl to z Rhodosu SV5BYR. Dále se mi podařilo spojení s několika Řeky, jedním Kréťanem, třemi Malťany a pár Sicilanů. Zaslechl jsem Bulhara, ale spojení se ve dvou pokusech nezdařilo dokončit.



Můžeme jen doufat, že to nebyl konec Es sezóny na 2m a snad bude příroda ještě štědrá, co třeba do Skandinávie... 

   

Žádné komentáře: