Proběhlo krajské kolo soutěže dětí a mládeže v radioelektronice


Minulý týden v pondělí proběhlo ve spolupráci s radioklubem OK1KCI a DDM Alfa Pardubice krajské kolo soutěže dětí a mládeže v radioelektronice.


Soutěžící byli rozděleni do třech kategorií podle věku, Ž1 do 12 let, Ž2 13-16 let a M 17 - 19 let. Soutěžilo se ve třech disciplínách: vědomostní test, stavba soutěžního výrobku a hodnocení přineseného vlastního výrobku včetně dokumentace. Soutěžní výrobky byly poměrně jednoduché, ale i tak daly některým zabrat. Stavěl se časový spínač (Ž2), elektronická ruleta (Ž1) a nejstarší soutěžící si prověřili dovednosti stavbou pípáku na univerzální plošný spoj. Funkčnost, úhlednost osazení a pájení pak rozhodly o bodovém hodnocení.


Mezi dovezenými soutěžními výrobky se objevily zdařilé konstrukce, ale také výrobky, které by potřebovaly trochu "dotáhnout".  Nicméně, jak se říká - nemusí pršet jen když kape! Za zmínku stojí velice pěkně postavené rádio NIVEA, zajímavý a funkční elektronkový bateriový audion, detektor kovů, kytarový efekt, laboratorní zdroj a superreakční VKV přijímače.


Z celoodpoledního boje vzešli jako vítězové v jednotlivých kategoriích Martin Vlček (Ž1), Michal Kupec (Ž2) a Tomáš Vorlíček (M). Na vítěze čekala sladká odměna a drobné nářadí. Krajské kolo je také nominačním kolem pro postup do republikového kola soutěže, které se konalo na konci minulého týdne v Rožnově pod Radhoštěm. V pátek jsme tedy odjeli na MČR reprezentovat Pardubický kraj. V týmu kvůli zranění zastoupil Tomáše za Mko Radan Hlaváček, který byl druhý v pořadí. Chlapci bojovali statečně, ale štěstěna nestála na naší straně a tak nám umístění na předních příčkách uteklo. Alespoň jsme si odvezli nějaké zkušenosti a strávili hezké dva dny ve společnosti nadšenců pro bastlení a elektroniku.






1 komentář:

Pavel OK1ADT řekl(a)...

Pekne kluci. Neveste hlavu. Nejde o to vyhrat, ale nasr..., ale vlasne ta ucast zni lepe.