Zimní QRP Contest 2022 OK1KPA

Nadpis by měl spíše znít zimní QRP OK1KUR, protože jsem se domlouval s Honzou OK1ZHS, že zase jako tradičně oživíme v tomto závodě zmíněnou značku RK FELu. Bohužel covid zasáhnul a Honza doslova na poslední chvíli musel účast odříct. Naštěstí účast přislíbil v sobotu Petr 1ULL a tak se tedy závodilo jako OK1KPA z našeho obvyklého QTH - Spálava. Fotky z lednového provozního aktivu a 14ti denní obleva mě ujišťovala, že by na kopci moc sněhu být nemělo a bude tedy možné dojet až na místo vozem. Jak jsem byl naivní! S autem jsme skončili jízdu ve vsi a dál bylo nutné jít pěšky. Jaksi jsem s touto variantou nepočítal, ale zachránili nás domorodci a půjčili nám bob, na který jsme naložili autobaterii a vše ostatní. Ale aspoň to mělo opravdový punc zimního QRP. 

Počasí na kopci bylo naštěstí o poznání lepší, než to co panovalo v nížině. Cestou totiž dost intenzivně pršelo a foukalo, což působilo dost depresivně. Teprve před Nasavrkami přešel déšť v chumelení a bylo najednou všude bílo a celkem hezky. Vál sice čerstvý vítr, ale na místní poměry vcelku nic výjimečného. Na šestimetrovou trubku, jsme upevnili krátkou dualbandku 4/5el., připojilo se FTčko k autobaterii, nastavili jsme 10W a jelo se. Ve srovnání s minulými léty, kdy jsme jeli tento závod z nížin, mi přišlo, že jsme trochu lépe slyšet, ale jinak podmínky mi přišly spíše podprůměrné a účast stanic také nic moc. Možná to bylo nepříznivým počasím na hraničních horách. Také některá domluvená spojení s OK, OM stanicemi se nedaří, prostě jsme se vůbec neslyšeli. Německé stanice prakticky žádné, ani na chatu. Na 2m potěšil aspoň HG1DRD a S59A. Také potěšil Honza OK1ZHS, který nám dal body aspoň z ručky na FM, někde z terénu, když řešil zdravotní potíže v rodině, to je prostě srdcař!



Celkově jsme se ale krásně vyvětrali a zavysílali. V průběhu závodu nás přijel podpořit také Zdeněk OK1ZDT s Matějem. Také můj malý synek, který se na kopec moc těšil, měl radost z přídělu sněhu a výlet si užil, včetně opékaní buřtů. Díky všem za podporu a spojení a na slyšenou v příštím závodě.

   

Petr OK1ULL, OK1TDO junior

I na buřtíky došlo

70cm:

Valid QSOs: 26
Points: 2178
QRB/QSO: 83
ODX: OK1KAD JN60 at 209 km

RIG: FT-897, 10W at dualband Yagi 5el

2m:

Valid QSOs: 44
WWL: 10

Points: 4347
QRB/QSO: 98
ODX: S59A from JN76 at 344 km

RIG: FT-897, 10W at dualband Yagi 4 el.
QTH: Spálava, JN79US, 663 m asl., 6 m agl.

Žádné komentáře: