MČR dětí a mládeže v radioelektronice 2008

Komu se nelení, tomu se Jelení (Horní).

Upravené rčení platilo v plné míře ve dnech 16. května – 18. května 2008. V těchto dnech se v rekreačním zařízení Radost v obci Horní Jelení konal 31. ročník Mistrovství České republiky Soutěže dětí a mládeže v radioelektronice.
V pátek 16.5.2008 se do velice příjemného prostředí rekreačního zařízení sjeli nejen všichni účastníci mistrovství, ale přijel jejich doprovod a rozhodčí. Soutěžícími nebyl jen tak někdo, všichni měli za sebou utrpení postupů přes okresní kolo soutěže do krajského kola a teprve po vítězném tažení krajským kolem, na mistrovství České republiky. Byli to tedy zástupci jednotlivých krajů, kterým se v jednotlivých kolech nelenilo a proto se jim zelenilo ve formě postupu na mistrovství. V místě konání již byli pořadatelé mistrovství. Pracovníci Domu dětí a mládeže Hradec Králové, členové radioklubu OK1OHK a pardubického radioklubu OK1KCI, tedy neformálního spolku PRDEC. Trička pořadatelů (PRDCů) provázela účastníky celou soutěží. Nelze zapomenout na vyhlašovatele celého mistrovství, bylo jim Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky a Český radioklub.
Rozhodčí byli připraveni již v pátek hodnotit odborný test. V sobotu potom posoudit domácí-dovezený výrobek a výrobek sestavený na mistrovství. Celá soutěž probíhala ve třech kategoriích. Ž1 mladší žáci ve věku do 12 let, Ž2 starší žáci 13 až 16 let a kategorie M mládež 19 až 19 let. Mimo zápolení měli účastníci možnost vyzkoušet na vlastní kůži rádiový orientační běh nebo provoz na radioamatérských pásmech pod značkou OL31MCR. Kryptogram není potřeba vysvětlovat.
A jak všechno dopadlo? V kategorii Ž1 se na prvním místě umístil Zdeněk Častorál z kraje Plzeňského, na druhém místě František Štefanec z Prahy a na třetím místě Jan Podloučka z Jihomoravského kraje. V kategorii Ž2 se na prvním místě umístil Michael Voříšek z Karlovarského kraje, na druhém místě Joel Matějka z Budějovického kraje a na třetím místě Pavel Trutman z kraje Moravskoslezského. V kategorii M se na prvním místě umístil Martin Smolka z Moravskoslezského kraje, na druhém místě Martin Sedláček, který soutěžil za Prahu a na třetím místě se umístil Pavel Vitvar, člen družstva Královéhradeckého kraje. Ve družstvech se na prvním místě umístila družstva Prahy a Moravskoslezského kraje. Za Prahu soutěžil v kategorii Ž2 náhradník z Moravskoslezského kraje a v kategorii M zástupce Královéhradeckého kraje, který se v soutěži družstev umístil na třetím místě.
Děkuji všem pořadatelům a organizátorům, klukům výše jmenovaných radioklubů. Jejich činnost a pracovitost byla úžasná. Až na nějaké akci HAMů potkáte někoho s nápisem PRDEC, Pardubice-Hradec Králové na zádech, vězte, že to je pracant a parťák k pohledání.
Co na závěr? Děkuji všem rodičům a vedoucím kroužků, kteří si najdou čas na své, vlastně naše děti. Ve většině případů se jedná u nich o obrovské fandovství, které není honorováno nebo velice minimálně. Ještě jednou moc DĚKUJI. Děkuji také sponzorům, kteří se stávají nedílnou součástí naší činnosti a bez kterých bychom měli o moc víc vrásek. Děkuji proto, firmě Cegelec a.s., firmě TIPA, MEDORO, RETIA a nakladatelství BEN. A ještě jednou děkuji Českému radioklubu, který byl garantem, vyhlašovatelem soutěže a zdrojem zásadních financí.
A pamatujte si, že lidé, kteří běhají s pájkou po bytě nebo jiné místnosti, vyluzují puch tavené kalafuny, občas vypnou proud v bytě, propálí koberec nebo dokonce křičí něco do mikrofonu připojeného k černé krabičce, která vydává zvláštní změť zvuků, v lepším případě signály morseovy abecedy, nejsou šílenci. Mají jen strašně krásného koníčka. Pokud nevěříte, přijďte mezi ně a budete mile překvapeni. Vždyť nejmladším účastníkem byl 8 letý David Balda z družstva Královéhradeckého kraje.

Vojtěch Horák, OK1ZHV







Žádné komentáře: