Tropo podmínky 13.12. 2008

Letošní rok je v porovnání s tím minulým bohužel poněkud skoupý na pěkné tropo podmínky. Zatímco loni bylo možné v době od září do prosince pracovat z celou řadou zajímavých zemí (OY, GM, G, OZ, LA, UR…) i z nízkých nadmořských výšek, tento rok se mi až do minulého víkendu nepodařilo zastihnout jediné tropo podmínky. Pravdou je, že většinu týdne trávím v Praze a tak se do Pardubic k rádiu často nedostanu.
Nicméně v pátek jsem po nějaké době dorazil se svou YL Jarkou do Pardubic, u Dana 1TDO se konalo tradiční příjemné prosincové posezení, které se vždy protáhne do časných ranních hodin. Letos tomu nebylo jinak. Sobota probíhala ve standardním duchu: vstávání ve 1230, snídaně v kombinaci s obědem a zasloužená kávička. Tato odpolední siesta byla narušena příchozivší sms, v níž stálo, že jsou zvedlé tropo podmínky do LY a UR. Odchod na náš radioklub znemožňovala přítomnost mé YL a také porouchaný rotátor. Doma mám jen takřka provisorní vybavení v podobě krátké 9 el. Yagi umístěné na balkóně v 8. patře a sněžky se 100 W PA. Navíc po výměně dřevěných oken za plastová, jsem přišel o možnost vysílat, aniž by muselo být jedno z oken pootevřené, což zvláště v zimním období nebývá nejpříjemnější. I přesto všechno byla touha poslechnout si po čase LY přímo z domova silnější. Pravděpodobnost, že stanici uslyším byla poměrně nízká, neboť všechny LY mám z domova dělané jen via Au. Nicméně pracoviště jsem v mžiku připravil, otevřené okno vycpal vším možným i nemožným a po připojení k chatu KST pásmo proladil. Bohužel na spotovaných kmitočtech byl jen šum. TXR zůstal na kmitočtu, kde měl být LY2WR/p z KO24FO a já si šel dopít svou studenou kávu.


Chat jsem nepřestal sledovat a podle clusteru má LY v Praze pěkný signál. Opět usedám k rádiu a snažím se zaposlouchat do šumu, v tom zaslechnu sotva čitelné LY2WR/p a signál dále sílí až na 539. Rychle se chápu svého klíče a vyšlu svou značku, LY2WR/p pohotově odpovídá 559 KO24FO, já rovněž rychle vysílám svůj report a pak už jen slyším v silném úniku sotva čitelné 73. Sice to není nový čtverec, ale spojení mě velmi těší.
Během následující hodiny se ještě podařil US5WE z KN29AU, který měl velmi pěkný signál po několik hodin, také je o poznání blíž. Byl to příjemně strávený víkend…

Žádné komentáře: