PA 144MHz s modulem 350W od I0JXX

Již delší čas jsem si přál za můj TRX vložit ještě něco, co by dalo mému signálu větší páru, než holý základ. První změnou byla změna portablové antény na místo 7m dlouhé 13el. Dl6WU anténou 14el. DK7ZB. Už to se projevilo vcelku kladně. Anténa líp slyší a vysílá, ale zato je směrovější. Není divu. Její boom je 10m. Dalším prvkem je posílení výstupního signálu. Při surfování na internetu jsem našel stránky Sandra, I0JXX. Nabízí kromě jiného výkonové modulys tranzistory SD2942 a tak jsem se rozhodl, že si jeden modul pořídím. Padlo rozhodnutí na modul 144MHz/350W.


Základní informace o modulu


Nejprve byl problém s kontaktem na Sandra, neb odpovědi na moje maily nepřicházely. Nakonec jsem si zřídil adresu se svojí volačkou a najednou vše šlo jak po drátku. Jestli to byla náhoda a nebo něco jiného, netuším. Nakonec po peripetiích se zaplacením, kdy našetřená Eura mi byla k ničemu, neboť banka neumí a nebo nechce takto donesené peníze poslat, musel jsem hrábnout do rodinného účtu a za vcelku mastný poplatek mi převedli koruny na Eura a odeslali. Nutno podotknout, že modul dorazil cca do 10 dnů a naprosto v pořádku. Návod na nastavení a schémata byla samozřejmostí. A tak jsem začal shánět materiál na krabici, použitý zdroj je Ascom 48V/800W a nyní už zbývalo jen to poskládat. Zbývala ještě relé, odbočnice, pásmová propust, detektory, měření. Relé jsem koupil v Holicích, návrh odbočnice vznikl při jedné noční směně při UHF contestu, kdy nebyl zase až takový pileup a tak bylo možno vymýšlet. Dolní propust byla udělána dle OK1VPZ a nutno podotknout, že seděla jak pr….. na hrnec. Časem jsem vše mechanicky poskládal a jednu sobotu jsem se vydal do Pardubic k Danovi OK1TDO na ladění. Dodělávaly se nějaké konstrukční detaily, odstranilo několik pochybných zapojení a mohlo se nastoupit k ladění.


Celkový pohled na rozestavěný PA


Jen tak z žertu jsem prohodil, že hlavně musíme mít oddělaný kryt na modulu, abychom viděli jak se v něm bude tranzistor zahořovat. Kdybych si raději dal přes dr….. Při měření klidového proudu v tranzistoru najednou modře blýsklo a bylo to v…..

Naše nechápavé pohledy asi svědčily minimálně o zklamání. Co se dalo dělat. S vědomím, že musím sehnat tranzistro nový, jsem odjížděl rozmrzele domů, ale zase bohatší o další zkušenost. On ten inhibit na tom modulu není jen tak od věci a prostě těch -5V při příjmu tam musí být. Ale kdo nic nedělá, nic nezkazí. Po několika mailech jsem dostal tip na Jirku, OK2POI, kteráý mi jeden kus tranzistoru prodal, za což mu patří dík. Bylo to dost problém tady u nás tento tranzistor sehnat. Opět výlet do Pardubic, nastala druhá fáze oživování a tentokrát jsme již slavili úspěch, konec pracuje jak má. 350W při vstupním výkonu 4-5W je slušné. Kdyby byly peníze, asi bych dokoupil ještě jeden modul a bylo by z toho takové malé 700 W Beko. Tentokrát jsem domů jel spokojen a už jsem se těšil na 1.subregionál, kdy jsem to chtěl otestovat. Ale podmínkou byla nutnost zhotovit na vstup PA alespoň -6dB attenuátor, jelikož jsem nechtěl riskovat minimální výstupní výkon z IC7400 a tím vstup modulu odprásknout ještě jednou. Za námět na attenuátor musím poděkovat Petrovi OK2AIA. Chodí to UFB. Takže nastala montáž att. a první zkoušky s Icomem. Byly to sice nervy, ale podařilo a se PA dává na FW 350W jako nic. SSB je otázkou promodulování a nastavení výstupní modulace z TRXu.


Pohled na zatím nedodělaný přední kryt. Vedle měřáků W a PSV je teplotní regulátor na spínání ventilátoru.


Na 1sub. jsem původně chtěl jet na Spálavu, ale nemoc mi v tom zabránila. Tak jsem nakonec tento závod odjel z domu systémem lovení stanic a pokusem se na ně dovolat. Byl jsem mile překvapen, jak dobré reporty jsem dostával a že vlastně nebyl problém se dovolat. Na to že jsem na kopci, ale vlastně v dolíku vůči ostatním pohořím v okolí a s 10 el. anténou DL6WU na svém stálém QTH to byl výsledek dost dobrý. ODX asi 822km, 64 spojení. Důležité ovšem bylo, že se konec choval velmi mravně, signál byl čistý, i když jsem ho podpořil VF kompresorem a stále mě nikdo neplísnil. Takže s výsledkem jsem spokojen a za to vše mohu s velkou mírou poděkovat Danovi TDO, Honzovi OK1CGN za poskytnutý konstrukční materiál a vůbec všem, kdo mi pomohli jak radou, tak i morálně.

Co se výkonu PA týče, není to pochopitelně nic závratného. Ale rozhodně to je o něco lepší, než holý 100W základ a je to takový malý bytový doplněk. Ale mám z něho radost a doufám, že mi bude alespoň pár závodů k užitku. Ještě jednou díky všem za pomoc a naslyšenou na bandu.



Pohled do hamovny při testu PA v 1. Sub. Měřáky jsou samozřejmě podsvíceny modrými LED, jen to je díky blesku špatně vidět.



Žádné komentáře: