Provozní aktiv z Bílé hory, OK1KUR

Je tomu pár dní, co jsme se Zdeňkem OK3BAZ debatovali o tom, že bychom mohli zvednout své zadnice a odejet PA z nějakého kopce. Zdeněk je starý srdcař a již jako mladičký amatér vyrážel za každého počasí (s kolegy z rk OK2KLD) na FM contesty někam do přírody. 
V únoru nebývá počasí zrovna nejteplejší, tak se nám výběr kót mírně zúžil. Výběr padl na okolí Bílé hory. V sobotu jsme se stavili na rk OK1KUR a zhodnotili použitelnou techniku. Nejskladnější mi připadala zapůjčená TR751-ka. Z antén byl k disposici pouze drátový dipól, který jsem léta v Praze využíval na 2m. V principu se jedná o slim jim, jenž jsem postavil v roce 1998 ke své FM ručce. Zdeněk koupil novou gelovku 12Ah, jelikož 4.5Ah, co mám na klubu, by nestačila.
V neděli ráno vyrážíme z Dejvické autobusem č. 180 na Vypich, kde máme cca 30 minut na stavbu stanoviště. Hledání lepšího místa jsme zavrhli, jelikož vypišské lavičky byly pro naše počínání takřka optimální. Za 20 minut nám již stojí laminátový bič a ve výšce cca 5 metrů je přichycen slim jim v horizontální poloze. Závod začíná a my ladíme po pásmu, stanice nás slyší, což je positivní. Bohužel za chvíli přichází problém, rádio se nechová dobře a stanice nám nerozumí. Vše řešíme odpojením změti sluchátkových kabelů. Dále už vše chodí perfektně. Jedeme s malým výkonem, dle odhadu cca 7 Wattů. Často voláme výzvu, na kterou přichází dostatek stanic z Prahy a okolí. Daří se také několik OK2. V průběhu závodu opět prolazujeme pásmo a nacházíme několik, pro nás, DX stanic, HG3Y, 9A, ale nemají o nás ponětí. V závěru jsem si vzpomněl, že Zdeněk nás na svém chytrém mobilu připojil k ON4KST, kde se nám daří domluvit burácejícího DH3NAN z JO50
Je dobré zmínit, že vždy po vystřídání operatéra přichází na řadu krátký sprint, abychom neumrzli. Tímto také děkujeme blízkému hypermarketu, kam Zdeněk odběhl pro kávu a jahodové taštičky. Za zmínku rovněž stojí haldy běžkařů, které nás míjely. Někteří se nám i hlasitě smáli :-).

Celkem jsem ukutali 51 QSO, 118 bodů, 7 násobičů, tedy 826 bodů.

 Před odjezdem na Vypich
 Příprava stanoviště
 Jsme připraveni
 OK1KUR on the air, OK1ZHS
OK3BAZ

1 komentář:

Pavel OK1ADT řekl(a)...

Zdar Jene.

Uchvatny portabl a kouzelna reportaz.
Jen skoda, ze jsem nezasel prez dvorek k radiu.

Tak snad jindy. A coz treba Cakovice? Jako ok1KUR slusna pripominka PRAKU.

NSL Pavel ADT