Nový ozařovač

Přibližně před dvěma roky jsem konstatoval, že ozařovač pro 23,13 a 9cm se vlivem přírody poněkud rozpadá, jak je patrné z přiložených fotografií.





S potřebou vyrobit nový ozařovač vyvstala otázka z jakých materiálů jej zhotovit.  První problém jsem viděl v obalu či škatuli. Na trvalou instalaci se mikrovlnkové krabičky neosvědčily.



Při servisním zásahu na jednom rodinném domku se vše vyjasnilo. Krabice KT250 (už asi dvacet let je s úspěchem používám pro jednoduché instalace komponentů TV antén jak na půdách, tak i venku). Na umělohmotných částech se zub času příliš neprojevil, a tak jediným podstatným problémem zůstává po delší době špatný přístup do vnitřku škatule. Hlavy vrutů dodaných výrobcem korodují, a především děsně REZNOU, a proto není lehké je vyšroubovat. Toho znalý, jsem zakoupil vruty nerezové.




Jak je patrné z obrázků, tak kromě KT250 jsem použil hliníkové platle, tři samice N konektorů a 1,5 metru postříbřeného měděného drátu. Dále jsem na spojení konektorů a dipolů použil koax. kabel RF400. Dan OK1TDO naléhal použít místo koaxu měděné trubičky a teflon. Dan tedy vedení  přepracoval, a také naladil ozařovač. Podařilo se mu jej přzpůsobit na hodnoty lepší než -20dB.





pásma 23cm, 9cm a 13cm jasné, že?


Teď už jen zbývalo provést instalaci do paraboly a zapojení. První zkouška proběhla v sobotu ráno před UHF závodem.
Majáky DB0FGB přímo burácely. Toto však zapříčinily zlepšené podmínky šíření, neboť v neděli už bylo po podmínkách, a tím pádem i po signálech německého majáku.




Velké poděkování patří Pavlovi OK1UOZ za soustružnické práce a Danovi OK1TDO nejen za dobrou radu.

Tedy někdy naslyšenou...





Žádné komentáře: