Portablová vertikální anténa na 6m

V roce 2004 jsem od Roda KH7L zakoupil CW/SSB QRP transceiver Mizuho MX-6S. Tento roztomilý transciever, jenž mně doslova učaroval, jsem doma na 6m několik let používal spolu s malým PA a drátovým dipólem. V průběhu léta se občas naskytla příležitost vzít Mizuho s sebou na hory a pěkně si z vršků zavysílat v nějaké Es. Jako anténu jsem používal opět drátový dipól. Loni v létě jsem se po úvahách odhodlal, že si postavím jednoduchou vertikální anténu přímo připevnitelnou k handheldu. Inspirací pro tvorbu antény mně byly stránky Enrica IW3FZQ.
Anténa se skládá z lehké teleskopické antény o délce 125cm (do čtvrtiny vlnové délky tedy ještě kousek zbývá) připevněné v malé dvojdílné plastové krabičce. Uvnitř krabičky je umístěná prodlužovací cívka (cca 5závitů prvního lakovaného drátu co byl po ruce na průměru 10mm) a na víku krabičky panelový BNC samec s protiváhou přichycenou kabelovým okem pod šroub BNC konektoru. BNC samec na panel není bohužel k mání v každém obchodě a navíc v otvorech pro přichycení není vyříznut závit pro sympatický šroub M2, ale pro M1.8.
Anténu jsme s Danem 1TDO proměřili anténním analyzátorem a přizpůsobení se pohybovalo ve středu požadovaného pásma kolem -13dB. Na spojení si bohužel musím počkat až do nové Es sezóny.

Žádné komentáře: