4. EA8/OK1ZHS Gran Canaria, AF-004

Dnes 22.5. ráno jsme se s Baltasarem sešli před budovou, kde pracuje. Vystoupali jsme až na střechu a pustili se do stavby antén. Po ránu bylo vcelku zataženo, tudíž stavba antén nebyla nijak vyčerpávající. Na střeše bohužel není k disposici elektrický proud, tak mi Baltasar zapůjčil autobaterii.

Rádio zapínám kolem desáté hodiny zdejšího času a ještě s Baltasarem vtipkuji, že na 6m udělám stejně jen jedno spojení s místní EA8...Bohužel se mi to vyplnilo, neboť es přes den nechodila a na výzvu přišel jen EA8AK z vedlejšího ostrova. Vzhledem k tomu, že 6m pásmo bylo zcela mrtvé, přepojil jsem koaxiál z henteny na vertikál na 30m. Nicméně i třicítka byla tou dobou němá a navíc začlo na střeše nepřijemně pálit slunce. Přesunul jsem se do výtahového budníku, kde se dalo již přežít. Zjistil jsem, že vertikál má ještě vcelku obstojné PSV na 17m, pásmo jsem proladil a udělal hrst stanic. Tím mé působení na střeše skončilo, neboť budova se po druhé hodině odpolední uzavírá.

Během zítřka dodám ještě povídání a fotky z návštěvy radioklubu EA8URL místní radioamaterské oraganisace, kde probíhaly přípravy na nadcházející CQWW WPX CW contest.

4.1
K sídlu místní radioamatérské organisace, jež je součástí španělské URE, přijíždíme s Baltasarem EA8BVP kolem 9. hodiny večerní. Už z dálky jsou patrné KV směrovky nacházející se ve dvoře domu.
U vchodu nás vítá Tony EA8AKN pensionovaný středoškolský učitel a dále mě provází celým sídlem organisace. Sídlo je vcelku prostorné a pěkně vybavené, obvzlášť vysilací místnost mě zaujala. U jednoho z četných transceiverů zrovna seděl Juan EA8BGO a užíval si provoz na 20m. Se slušností sobě vlastní jsem mu oznámil, že jeho čas u transceiveru právě vypršel a ujal jsem provozu. Směrovka a 1KW udělalo své, během pár minut se vytvořil sympatický pile up. Pile upu jsem si užíval asi jen 20 minut, během, kterých se mi podařilo vylovit asi 30 spojení. Pak nastal čas odchodu, škoda jen, že se příští týden zřejmě již nestihnu závodu zúčastnit...

Zleva: ??, Tony EA8AKN, Antonio EA8AVN, Juan EA8BGO, Jan EA8/OK1ZHS

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Kdykoli budete potřebovat mít rádia v Las Palmas připravený pro vaši pile-up je. S radostí jsem se nechal na stanici. S pozdravem, Juanjo (EA8BGO)

Jan OK1ZHS řekl(a)...

Hello Juanjo, thanks a lot. It is quite probable that I'll be again in Las Palmas in the spring of this year 2011.