Prdec se chystá na křižník Belfast



Už loni, dávno před plánovanou návštěvou kamarádky v Londýně jsem zaregistroval, že je možné si zavysílat s call GB2RN z křižníku HMS Belfast, zakotveného jako plovoucí muzeum na Temži pod Tower Bridge v Londýně. Vše bylo perfektně domluvené s Rodem, 2E0RPS. Bohužel, někdo zjistil, že na lodi jsou potrubí izolovaná azbestem, který se sice od spuštění lodi na vodu v 1938 pravidelně natíral postupně mnoha vrstvami emailu, ale holt, azbest je azbest a musel pryč. Tím byla i přes půl roku 2010 zavřená část lodi pro veřejnost - zejména zamrzela strojovna a samozřejmě - azbest se dotknul i hamshacku, navíc se předělávaly stožáry, takže z vysílání sešlo. Aspoň jsme si krásně popovídali s Rodem, 2E0RPS a on mě i moji XYL Karla provedl po lodi. No a rozloučili jsme se, že v roce 2011 zorganizuji krátkou expedici, kde si nás pár z hradecké sekce OK1OHK sdružení PRDEC zavysílá z křižníku.
Od října vše chystáme, plánujeme a domlouváme a zde je finále:
Ve středu, 4. května se náš tým ve složení Vojta OK1ZHV, Martin OK1FMS a já, Zdeněk OK1NZJ přepraví do Londýna. Ve čtvrtek, 5. května bychom pak měli v době od 11:00 do 15:30 britského letního času vysílat z křižníku. Bohužel, musíme respektovat otvírací hodiny muzea na lodi. Aktivní bychom měli být podle podmínek na krátkých vlnách SSB a CW.
John, G1DJI (Rod je jak na potvoru nemocný do konce května) mně napsal:
"There we currently have 2 Transceivers and FT990 and an FT847 separately connected to two 36metre doublets hung from the masts of the ship. All bands between 80 and 10 metres can be used, on SBB or CW. We also have another FT847 which currently is only capable of operation on 144MHz although soon we hope to have it back working on data modes on HF"
Ještě zvážíme, jestli si mezi povolených 5kg palubního zavazadla nerozdělíme jednu FT817-ku, QRP tuner, Signalink interface a netebook pro digimódy, když je mají na lodi dočasně mimo provoz.
Vysílat bychom měli pod klubovou call GB2RN - velice rádi uvítáme QSO s kýmkoliv z OK i OM a doufáme, že ulovíme také někoho z Prdce. Byť to bude během běžné pracovní doby.
Na vysílání a kontakt se moc těší
Zdeněk, OK1NZJ (Bobeš)
Vojta, OK1ZHV
Martin OK1FMS
(z návštěvy v roce 2010 - Karel na chvíli okupoval kapitánské křeslo, ale jako racionálně smýšlející žena usoudil, že mě v podstatě celý život naviguje a vyměnili jsme se)

Žádné komentáře: