Mikrovlnný závod 2012 OK1KPA

Na letošní Mikrovlnný závod jsme vyrazili v sestavě Beda OK1VDJ, Ondra OK1CDJ, Standa OK1UUS, Dan OK1TDO, Honza OK1ZHS a já Ivan OK1TPW. Hlavním motivem našeho setkání tentokrát nebylo ani tak moc vysílat, jako se spíš pověnovat údržbě našeho závodního QTH. Hlavním cílem bylo opravit podložení maringotky, které se po 30ti letech s námi již loučilo. Po podložení boudy travezou a zhotovení nových podpěrných bodů následovala stavba nové anteny na pásmo 2m. Vzhledem k výšce stožáru a okolnostem jsme si pozvali na pomoc ještě Boba OK1CDK.

Prvním krokem našeho snažení bylo podložit traverzou boudu místo stávajících podpěr, které již nesloužily jako podpěry, ale probořily se do podlahy.
 
 Díky náletu trávy, který se okolo boudy za dobu, kterou stojí maringotka na Spálavě vytvořil, bylo nutné použít ruční nářadí a lopatou odkopat část panelů. Tohoto úkoly se se ctí zhostil Honza OK1ZHS. Pro případné dotazovatele, skutečně s lopatou pracoval, není to žádná fotomontáž.

Po přesném rozměření a podložení boudy heverem se práce chopil Dan OK1TDO a s pomocí svářečky vytvořil nové podpěry.
Nová traverza pod boudou byla natolik zajímavá pro stálé obyvatele kopce, že jí museli hned prozkoumat, tedy v prvním kole se na nás přišla podívat tato ještěrka.
 Po podložení boudy jsme se vrhli na stavění stožáru pro antény na 2m. Všechny pracovní postupy jsme důkladně prodiskutovali a díky moderní technice i nasimulovali v progamu Matlab. Tady se Honza OK1ZHS mohl projevit se svým klasickým pracovním vybavením.
 Anténu se podařilo vztyčit bez větších komplikací a snad bude sloužit jak jen to bude možné. Po vztyčení jsme si dopřáli večeři z grilu. Po celém dni práce přišlo kus grilovaného masa velmi k chuti a bylo nám velkou odměnou. Po večeři jsme na chvilku vyrazili utužovat kontakty s místními domorodci, kteří ve vedlejší vsi pořádali dětský den. Po příchodu jsme zjistili, že nálada místních je více než dobrá a díky tomu se nám dostalo pravdu vřelého uvítání.
Nedělní dopoledne se Dan OK1TDO a Standa OK1UUS pustili do opravy rozvodné skříně elektrické energie, kterou jsme již před nějakým časem opravovali a nyní přišel čas na dokončení.
Sečteno podrtženo, když bych citoval Beďu OK1VDJ, který v neděli ráno poznamenal, že je vidět, že jsme dělali všechno pro to abychom nemuseli vysílat, tak na tomto výroku něco je.
Z mikrovlnného závodu, který byl prvotním impulsem pro naše setkání na našem contestovém stanovišti se stal pracovní víkend, který umožnil provézt velkou řadu údržbových prací, které nám umožní absolvovat další závody s větším komfortem.
komplet galerie z víkendu je k vidění zde

Žádné komentáře: