Přijímač RadioJet 1102S


Dostal se mi k posouzení přijímač RadioJet 1102S. A protože se jedná o velmi zajímavý výrobek, otiskuji několik postřehů i na tomto blogu.

Novinka od známé společnosti  Bonito, krátkovlnný přijímač RadioJet 1102S je novým, ryze inovativním,  pohledem na  téměř nekonečné možnosti  moderní výpočetní techniky.  Přijímač  má frekvenční rozsah 0,04 MHz až 30 MHz a citlivost je 0,03 μVolt.  Špičkové citlivosti bylo dosaženo tím, že mezi anténou a ADC nejsou žádné aktivní prvky.  Přijímač není klasickým  SDR,  je to sofistikovaný  přijímač řízený počítačem. 

Technické parametry:
*Frekvenční rozsah: 0,04 MHz - 30 MHz
*Citlivost:  0,03 μVolt  na a-137dBm šumu
* Velmi vysoké IP3: +29 dBm (High-IP)
* 2 x 16 bitů ADC Multichannel a 1 x 24 bitů kaskádově
* Šířka pásma 24 kHz 
* LSB, USB, CW, AM, FM, stereo DRM
* Audio a IF nahrávání a přehrávání
* Integrovaná databáze  frekvencí 
* IF / AF Spektrální analyzer a osciloskop

Praktické zkušenosti:
Zákazník v balení najde krabičku přijímače o rozměrech 110x90x30 mm, propojovací USB kablík, instalační CD a jednoduchý popis. Doporučený OS v počítači je Win7 nebo XP.  Vyzkoušeli jsme, že na obou systémech sw skutečně bezproblémově pracuje a na XP je možná o trochu svižnější.  Minimální požadavky na hw PC jsou:   Intel Atom N270 1,6GHz, USB 2.0 port, 1GB RAM, grafická karta 32 bit  color -  alespoň 1024x600 a samozřejmě zvuková karta.

Po načtení úvodního instalačního panelu si v něm každý uživatel nastaví základní data. I když výrobce udává, že  sw je multijazykový, češtinu nenajdeme.  Licenční číslo je přímo implementováno na CD, takže není třeba je dlouze hledat. Na konci instalace, před tím, než systém provede aktualizaci, je nutná registrace. Její údaje jsou uloženy na serveru výrobce a slouží pro další bezplatné aktualizace.  Pro platnou registraci stačí vyplnit jméno, město a stát. Pokud vyplníte i emailovou adresu, budete případně dostávat informace o dalších vylepšeních apod. 
Zdá se, že software se skutečně povedl a je v některých parametrech i lepší než v ostatních známých aplikacích digitálních přijímačů. Jemné niance by bylo možno objektivně posoudit teprve po delším porovnávání avšak záhy, po prvním seznámení, můžeme říci, že software je skutečným uměleckým  dílem s povedeným  grafickým rozhraním a je velmi uživatelsky přívětivý.

Pro radioamatéry je velmi podstatné, že lze dokoupit další rozšiřující sw pro dekódování RTTY, CW, PSK, SSTV, FAX či moduly pro konverzi z radioamatérských pásem 2m a 70cm.

Zkoušeli jsme produkt instalovat na několika různých PC, žádná úskalí či problémy se nevyskytly.  SW jako takový je skutečně velmi intuitivní, je pravdou, že množství nastavovacích prvků a možností úpravy signálu, filtrů či korekcí přináší v prvé chvíli trochu problém, ale po krátké době se uživatel již velmi dobře orientuje. Při praktickém provozu, ve srovnání se špičkovým elektronkovým přijímačem a integrovaným komunikačním přijímačem např. při příjmu stanice Praha 2 , kmitočet 639 KHz AM  byl jednoznačně  lepší poslech z RadioJetu. Stejně dopadlo srovnání u dalšího středovlnného vysílače Country rádio kmitočet 1062 KHz AM.  Úniky běžné na středovlnném rozsahu jsou pečlivě kompenzovány a až na ořezaný kmitočtový průběh daný přenášeným kmitočtovým rozsahem je poslech špičkový. V krátkovlnném pásmu je vysílače možno špičkově selektovat a účinnými filtry odclonit nežádoucí stanice. 

Přijímač  RadioJet 1102S je bezesporu významným počinem. Ve srovnání s kvalitním transceiverem či specializovaným přijímačem pro radioamatéry sice bude o něco horším zařízením ( to je však zcela úměrné jeho příznivé ceně), nicméně pro širokou klientelu amatérských posluchačů či příznivců rádia je výtečným a multifunkčním přijímačem, který za poměrně málo peněz zahraje hodně muziky, a to doslova.




Otištěno s laskavým svolením obchodní společnosti  DD Amtek, která přijímač zapůjčila. 




Žádné komentáře: