Prdec ve vzduchu - pokud to dopadne

Po loňském fantastickém výletu na křižník Belfast do Londýna přichystala Hradecká sekce Prdec další bláznivou akci:
Už několik let obtěžuji rodinu, že k letošním půlkulatým narozeninám, které se z obou stran čtou stejně, akutně potřebuji zaplatit let balónem. A když se termín blížil, začal jsem sondovat situaci, nakonec zvítězila firma DLNK computers z České Skalice, která jako hobby provozuje balónové létání  - www.donebes.cz
První setkání s pilotem p. Línkem bylo sondovací - pak už jsem se zeptal, zda by mu nevadilo, pokud bych během letu balónem zkusil vysílat na amatérských pásmech. Vzhledem k tomu, že ajťáci se vždycky dohodnou, i u něj se projevil zájem o to, jaké by to bylo, kdyby se z jeho balónu během letu vysílalo. Abych nerušil ostatní normální pasažéry v koši, vznikla myšlenka uspřádat komorní radioamatérský let pouze se členy OK1OHK našeho sdružení Prdec. 
Abych to zkrátil - Martin OK1FMS navrhnul anténu, já zapůjčil na přípravy FT857-ku a mělo se letět koncem dubna. Bohužel, Vojta OK1ZHV měl vážné rodinné problémy, tak se let přesunul na začátek září.

A tak se přiblížil DEN D - měli bychom letět v úterý, 11. září odpoledne.

Čas a místo startu upřesním v pondělí či úterý dopoledne - záležet bude na směru větru, aby nás to nezanášelo nad letiště v Pardubicích, do Polska apod. Ale bude to pravděpodobně Česká Skalice, co jsem koukal, teď v září se startuje většinou v 17:00 našeho času.

Obsazení koše - Zdeněk OK1NZJ, Vojta OK1ZHV, Martin OK1FMS, Jirka OK2PBL.

Vybavení a pásma - FT857 pásmo 14 MHz cca 20 wattů do drátové antény, kterou Martin OK1FMS odzkoušel letos v Chorvatsku, provoz hlavně SSB, ale Martin OK1FMS touží po cw spojení z balonu. Na dvoumetru budeme mít FT817 s delším teleskopem a bezúdržbákem na 12V, slyšet budeme na "klubovém kmitočtu" FM 145,262.5 nebo na SSB.
Poletíme 6 místným balonem se zkušeným pilotem panem Línkem, který se koncem srpna vrátil  z Mistrovství světa v létání horkovzdušnými balóny v Battle Creek, stát Michigan, USA, kde - ač poprvé na MS, tak byl z 99 balonů celého světa na 21. místě, před posledním dnem dokonce 12!!! Bohužel nervozita - poprvé na tak velkém závodu - udělala svoje, ale i tak to byl obrovský úspěch. A má tak samozřejmě plnou důvěru jak nás, tak našich XYL.
Tak nachystejte antény, rádia - věříme, že na 2 metrech nebude široko daleko problém se slyšitelností a QSO půjde i na ručku.
... A držte nám palce, ať dopadne počasí, let, vysílání a ať končíme měkkým přistáním !

73! Zdenek, OK1NZJ

PS: Abych nezapomněl - ve stejném složení se na přelomu července a srpna 2013 chystá "expedice Morokulien" - čtyři dny přes DE, OZ a LA, tři dny na velice lukrativním HAM místě jako SJ9WL nebo LG5LG, 3 dny přes SM a DE zpátky. Ale na to je ještě času plno. 

Žádné komentáře: