Jak jsem neměl vysílat z Dánska


Loni koncem léta jsme asi začali cítit budoucí problémy v Řecku. Jak jinak si vysvětlit, že jsme po sedmi letech, kdy jsme pravidelně v létě táhli na jih, zatoužili po změně. A ne nikam jinam za teplem, ale zvolili jsme náš oblíbený ostrov Römö v Severním moři na jihu Dánska – IOTA EU-125, www.romo.dk. Jeho obrovská písečná pláž, kde se autem jezdí až přímo k moři, je zařazena mezi TOP 50 pláží v Evropě. Ostrov jsem již navštívil dvakrát. Poprvé, když jsme se v roce 1995 chtěli cestou z Legolandu vykoupat někde v Severním moři. Tam jsem se proslavil Škodovkou 120, ve které jsem si těsně před přicházející bouřkou zabouchnul oboje klíče – stáli jsme vedle auta v plavkách a na vylidněné pláži scháněli kus drátu na vyháčkování dveří. Druhá návštěva byla pánská QRP jízda radioklubu OK1OHK v srpnu 2006 ve složení OK1ZHV, OK1IVZ, OK1TAM, OK1FMS, OK2PBL a OK1NZJ. Tady měl zase zářez Váďa OK1IVZ, ten při nákupu dvou bochníků chleba ukázal prodavačce do regálu se slovy „ten, ten!“. I nebohá žena v malém krámku se vyděsila a omluvila se mu, že jich dvacet nemá J. V tu chvíli mezi regály obchodu zmizely hlavy 1ZHV, 1FMS a 1NZJ, kterým Shakespearův rodný jazyk říkal trochu více, všichni tři poťouchlíci se svíjeli smíchy po zemi.

Ostrov Römö je naprostá placka asi devět krát šest kilometrů velká, pokrytá loukami, vřesovišti, lesy, no a velkou část západního pobřeží tvoří obrovská písečná pláž. Severní moře je zde nesmírně mělké, v kombinaci s Golfským proudem i teplé a našinec zvyklý na teplá moře jižní Evropy se i zde bez problémů vykoupe. Ostrov je plný chatiček, které si z 95% pronajímají turisté z Německa. Rezervační systém je na stránkách, vzhledem k obrovskému tlaku Němců na tuto lokalitu je rozumné si pobyt rezervovat už v září-říjnu předchozího roku.

Na společnou dovolenou jsme nalákali Vlastíka z Velkých Bílovic na Jižní Moravě, spolu s jeho manželkou nás s XYL Karlem a synkem bylo na jednu chatku pět, zvolená chatka nás přišla dohromady asi na 600 €, v ceně byl i neomezený internet ADSL. Jediný problém byl v tom, že Vlastík, ač absolvent slaboproudé průmyslovky a následně bývalý učitel fyziky a dílen, nekompromisně prohlašoval, ať mě ani nenapadne vzít s sebou vysílačku, že to bude jen a pouze rodinná dovolená. Jeho vyhrožování jsem přizpůsobil taktiku – abych ho malinko navnadil, při setkání na parkovišti poblíž Ústí nad Labem, jsem jeho manželce předal PMR-ku, abychom byli během jízdy ve spojení. No a v autě byl přibalen kufříček s Yaesu FT-817, zdrojem, QRP tunerem Elecraft T1 a interfejsem Signalink USB pro digimódy. Anténa byla QRP multiband vertikála ATX-1080, čtveřice radiál 5m dlouhých a koax RG58 v délce, aby se ještě vešel do malého kufříku s rádiem. Anténa ve složeném stavu bydlela naprosto nenápadně u fotostativu.

Dovolená to byla fantastická, cestovali jsme po ostrově, pevnině, i na blízký ostrov Sylt do Německa jsme si trajektem zajeli. Rozsáhlé pláže na ostrově jsme si projeli autem i prochodili pěšky, párkrát se vykoupali v Severním moři, domů dovezli kbelík mušliček a pár nádherných valounů pazourku. Rozhodně můžu doporučit návštěvu historického města Ribe a muzeum námořního rybolovu a krásné mořské akvárium v nedalekém městě Esbjerg. Samozřejmostí byla i návštěva Legolandu.

A vysílání – až na místě z Vlastíka vylezlo, že to až tak kategoricky nemyslel, takže jsem si bez problémů našel pár hodinek na vysílání. Abych nerušil ostatní křikem do mikrofonu, zvolil jsem digimód PSK. Ačkoliv jsem vysílal 5 watty na anténku 1,5 metru dlouhou asi 1,30 nad zemí na fotostativu, nestěžuju si. Celkem 66 spojení na 20 a 40 metrech po Evropě, když se ostatní na půlhodinky odjeli podívat na maximální příliv, stihnul jsem i IF9ZWA a TM70TC na SSB, jinak vše PSK31, 63 a jednou FeldHell. Každopádně se nejednalo o expedici, ale o milé a ostatními nakonec tolerované zpestření dovolené. Jednoznačně mohu všem zájemcům ostrov Römö doporučit, radioamatérská dovolená je tam perfektní, vzdálenost od našeho paneláku v Hradci až před pronajatou chatičku byla přesně 1000 km, s výjimkou objezdu Prahy a chybějícího kusu dálnice u Teplic vše po dokonalých dálnicích a silnicích v Německu a Dánsku. Naše Felicia Arnoštek cestu zvládla včetně zastávek za necelých dvanáct hodin. Jediný problém byl prasklý silentblok u posledního dílu výfuku díky naší milované D11 mezi Poděbrady a Prahou, výfuk jsem připevnil ke karosérii kusem popruhu, v pohodě jsem dojel tam i zpět. A konec konců – Vlastíkův velký koníček daný polohou jeho bydliště byl nesmírně příjemný a jak je Vlastík zvyklý, vezl s sebou a bílé či červené zásoby v množství 1 litr na osobu a den.

Pokud si někdo bude chtít zavysílat či jen strávit dovolenou v místě kde nepotkáte naše turisty, ostrov Römö je zajímavou volbou, případným zájemcům rád povyprávím. Kompletní fotogalerie je na této stránce.


Žádné komentáře: